"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Jangan Minum Dan Minum Dengan Tangan Kiri

*

Nabi bersabda, "Jika salah seorang dari kalian hendak makan, makanlah dengan tangan kanan. Dan apabila ingin minum, minumlah dengan tangan kanan. Sesungguhnya syaitan makan dengan tangan kirinya dan minum dengan tangan kirinya" [HR. Muslim]
Link Pilihan :
*

11 ulasan:

 1. salam...

  alhamdullilah....semoga kita umat muhammad jangan ikut perangai syaitan..ikutlah sunnah Nabi s.a.w

  BalasPadam
 2. Assalam..

  Saya seorang kidal. Beberapa tahun yang lepas saya telah mengalami kemalangan yg hampir meragut nyawa saya. Alhamdulillah saya cuma mengalami kecederaan tulang belakang yg mengakibatkan kekurangan fungsi sebelah badan (kanan). Sejak itu saya makan menggunakan sudu dengan tangan kiri kecuali memakan makanan yg besar yang boleh dipeggang dengan 2 jari contohnye kuih-muih baru saya usaha makan dengan tangan kanan. minum masih dengan tangan kiri kerana kurang kuderat/stability tangan kanan tapi diampu oleh tangan kanan.

  Apakah saya juga jatuh dalam katogeri ini?

  BalasPadam
 3. syariat pasti ada keringanan bagi hambanya yang keuzuran/kurang upaya..wallahua'lam

  BalasPadam
 4. Islam itu mudah tetapi tidak boleh dipermudahkan

  BalasPadam
 5. Bahasa kasarnya "jgn jadi setan dgn makan dan minum dgn tgn kiri", kecualilah jika beralasan yg syar'i spt saudara kita di atas.
  Org beriman memandang dan mengambil berat semua peringatan Nabi saw walau pun dianggap org lain sbg dosa kecil atau mungkin sekedar yg dihukumkan makruh. Sementara org yg fasik dan munafik memandang ringan semua peringatan Rasullullah saw walau pun yg melibatkan dosa dosa besar.

  BalasPadam
 6. benar siapa pakai tangan kanan maka tanpa mengucap bismillah

  BalasPadam
 7. Seseorg yg makan minum dgn tangan kiri (tanpa alasan syar'i), suka membazir, bergelumang pula dgn judi, arak, tenung nasib dan berhala, mk lengkaplah packagenya utk menjadi syaitan.

  BalasPadam

Popular Posts