اللهم صل على سيدنا محمد و على اله و صحبه و بارك و سلم
Allahumma inni 'a'u zubika min fitnatil masi khid dajjal - Ya ALLAH, aku pohon perlindungan MU daripada fitnah Dajjal..

Jangan tiup air minuman

*

Nabi saw. bersabda, “Apabila kamu minum, janganlah bernafas di dalam bejana (bekas minuman) atau meniupnya". (HR Bukhari)



Link Pilihan :




*

15 ulasan:

  1. saye cadangkan,ade penerangan pada setiap post.
    terima kasih :)

    BalasPadam
  2. yup..
    sbb dlm hembusan tu ada kuman
    kalau tak silap sy lah

    BalasPadam
  3. Salams,

    ada yag tersirat dari hadis tu kan..
    elakkan minum tika air panas, biarkan sejuk dulu..
    Namun sejauhmana amalam sunnah ini kita amalkan..Sama2 kita muhasabah diri.

    BalasPadam
  4. Salam

    Jangan tiup minuman sebab dalam nafas kita mengandungi carbon dioxide yg mana kandungan nya jauh lg tinggi dari carbon dioxide content kat atmosphere. Xsilap saya dalam 4% kot. Atmosphere 0.04%. So about 100 times more.

    As we all know, CO2 is acidic. So kalo kita tiup minuman tu, CO2 akn diffuse dalam minuman tu and buatkan nya acidic, and of course, x elok utk kesihatan kita.

    That's what I know.

    BalasPadam
  5. salam, yup2, saya kacak ada info yg bagus, co2+h20 yakni air itu akan menghasilkan gabungan yg menyamai sebatian cuka..ini yg di beritahu lah. dan cuka itu menghakis sifatnya.

    BalasPadam
  6. oo baru saya tau kenapa mak marah bila adik suka meniup air especially bila nak pergi sekolah. thank you sharing..

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah.

    Sesungguhnya sharing is caring.

    Thanks pada moderator blog ini for sharing all this!

    BalasPadam
  8. oh.. tidak ku sgka..
    lps ni sy x amlkn lg..
    trima kasih sbb share maklumat..
    dan penmbhn dr komentator sekalian.. :DD

    BalasPadam
  9. Ikutlah dengan ilmu, jangan ikut tanpa ilmu.....

    BalasPadam
  10. alhamdulillah tambah ilmu... thx

    BalasPadam
  11. sama la juga bagi sesiapa yang meminum minuman berkhabonat...

    BalasPadam
  12. hebat terima kasih bagi sesiapa yang bagi info yang selebihnya

    BalasPadam

Popular Posts