"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Jangan Ungkit

*

Dari Abu Hurairah ra. Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, “Tiga orang yang tidak akan Allah ajak bicara pada hari kiamat, tidak pula Allah melihat kepada mereka dan juga tidak mensucikan mereka, serta bagi mereka azab yang pedih.” Abu Hurairah berkata, “Rasullullah mengulanginya tiga kali”. Abu Zar berkata, “Sungguh rugi, siapakah mereka wahai Rasulullah?” Baginda menjawab, “Musbil (lelaki melabuhkan pakaiannya melebihi mata kaki (sifat megah diri)), orang yang mengungkit-ungkit kebaikannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu.” (HR Muslim)

“Tiga orang yang tidak akan masuk syurga, “Anak yang derhaka kepada ibu atau bapanya, orang yang terus-menerus minum arak dan orang yang mengungkit-ungkit pemberiannya.” (HR Baihaqi)


*

4 ulasan:

 1. salam..mm.. scra tidak sngaja kita da hilangkan pahala kita. sia2. tq untuk tazkirah ni.

  BalasPadam
 2. As'salamualaikum , izikn saya share . Trma kash

  BalasPadam
 3. saya setuju dgn tazkirah ini. Kekadang kita alpa dengan apa yang kita beri lalu kita menggunkit atau menyakiti hati penerima.
  sesungguhnya tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima. Apa salahnya berkongsi apa yang Allah rezeki kita. Sharing is caring

  BalasPadam

Popular Posts