"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Cukuplah Allah menjadi Penolong

*
Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung. (Ali Imran: 173)

Ketika Nabi Ibrahim 'alaihi salam dilempar ke dalam api, baginda mengucapkan hasbunallahu wani’ mal wakil, lalu Allah menjadikan api yang panas menjadi dingin sehingga Nabi Ibrahim terselamat dari api yang membara itu.

Mari lazimkan membaca kalimah ini, hasbunallahu wani’ mal wakil.

Moga ada manfaat


*

7 ulasan:

 1. alhamdulillah, teruskan berdakwah :)

  BalasPadam
 2. As'salamualaikum , izinkn sya share , trma kash

  BalasPadam
 3. yes..cukuplah Allah sbg pen0l0ng.. :)
  thx share.~

  BalasPadam
 4. Assalamu'alaikum wbt

  Rasulullah S.A.W. dan para sahabat mengucapkannya selepas perang Uhud apabila diberitahu bahawa puak kafir Quraish bercadang untuk menyerang semula Madinah habis-habisan.

  الَّذِينَ قَالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ إِيمَانًا وَقَالُوا حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ
  (Iaitu) orang-orang (yang mentaati Allah dan Rasul) yang kepada mereka ada orang-orang yang mengatakan: "Sesungguhnya manusia (kafir musyrik) telah mengumpulkan pasukan untuk menyerang kalian, kerana itu takutlah kepada mereka". Maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab: "Cukuplah Allah menjadi Penolong kami, dan Allah adalahsebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNya segala Pelindung)". - Ali Imran 173

  BalasPadam
 5. Assalamu'alaikum. .wr.wb. mohon c&p

  BalasPadam

Popular Posts