"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Ayat Seribu Dinar

*
Ayat seribu dinar biasanya dikenali sebagai pelaris atau pemurah rezeki.

Ramai peniaga yang mengantung ayat ini di permis perniagaan agar perniagaannya maju.

Ramai juga yang membacanya setiap hari agar rezeki bertambah.

Keberhasilan murah rezeki bukan hanya pada menggantung ayat ini, juga bukan hanya pada membacanya, tetapi pada MEMAHAMI MAKSUD DAN MENGAMALKAN kandungan ayat ini.

*
Ayat Seribu Dinar adalah ayat suci Al-Quran yang dipetik dari surah Al-Talaaq, dari ayat dua dan tiga :Terjemahannya :
Sesiapa berTAQWA kepada Allah, nescaya Allah akan berikan jalan keluar dari segala masalah dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan sesiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.


Kesimpulannya, jika ingin murah rezeki dan mendapat rezeki yang tidak di sangka-sangka, caranya ialah jadilah orang yang TAQWA dan TAWAKKAL kepada ALLAH.


Wallahhu a'lam (Allah lebih mengetahui).-> Makna TAQWA*

16 ulasan:

 1. SALAM,
  SANGAT SETUJU DGN KESIMPULAN ENTRI ... JADILAH ORANG YG BERTAQWA

  BalasPadam
 2. Firman Allah:

  "Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (khabarkan kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. (Al-Baqarah :186).

  Kerana kebanyakan kita hanya berdoa apabila susah dan lupakan Allah dikala senang. Kita beriman kepada Allah tetapi sering lalai bahawa Allah itu Maha Melihat dan Maha Mengetahui dan kita melakukan maksiat dan melanggar perintah Allah dengan mudahnya, kemudian merungut Allah tidak perkenankan doa. Allah mahukan "full time muslim" dan bukannya "part time muslim" seperti maksud ayat surah AlBaqarah diatas.

  BalasPadam
 3. kita usaha,yakin segala nye ketentuan ALLAH...

  BalasPadam
 4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 5. salam agak musykil, rasernyer ader kesilapan tanda kat ayat seribu dinar tue..... tanda wau kat lam untuk huruf tawakkal tue sepatutnyer mati kan?

  BalasPadam
 6. Sbenarnya ade cerita disebalik surah 1000 dinar ni.. Jazakallah

  BalasPadam
 7. *pembetulan
  bukan surah tp ayat 1000 dinar.

  BalasPadam
 8. terimakasih. http://www.pulsagram.com/indexCN133319.htm

  BalasPadam
 9. Saya akan cuba amalkan :) Terima kasih :)

  BalasPadam
 10. Allah sentiasa berkata benar. Mahasuci Allah dari berbohong. Maka sesiapa yang mempunyai masalah pasti Allah memberikannya jalan keluar dari masalah itu dan memberi rezeki yang tidak disangka-sangkanya dengan syarat bertaqwa.
  Jika kita menghadapi masalah yang tak selesai-selesai dan kita tidak mendapat rezeki dari jalan yang tak disangka-sangka, bermakna kita belum cukup bertaqwa. Mantapkan taqwa kita dan mantapkan tawakkal kita, PASTI segala keperluan kita akan Allah cukupkan. Begitulah janji Allah kepada kita.

  BalasPadam
 11. Dgn taqwa masalah dunia juga Akhirat diselesaikan. Bgmn ? Itu urusan Allah swt, yg mungkin saja dgn cara yg tidak disangka sangka langsung: terbelahnya laut bg Nabi Musa a.s. dan reputnya pengistiharan pemulauan dimakan anai anai bg Nabi kita saw sbg contohnya. Siapa mengira siapa menyangka masalah umat ketika itu diselesaikan oleh anai anai sahaja. Begitu juga dgn peristiwa persembunyian Nabi saw dan Abu Bakr r.a. di Gua Thur ketika Hijrah, hanya dilindungi oleh sarang labah labah dan sarang burung dgn telurnya sahaja.

  BalasPadam
 12. Siapa yg tawakkal kpd Allah swt itu dah cukup bgnya,
  jgn tawakkal dgn pak doktor , jgn tawakkal dgn obat, juga jgn tawakkal dgn pak ustaz atau ayat ayat. Doktor, obat, ustaz dan ayat ayat hanya usaha dan ikhtiar, yg kita disuruh berusaha berikhtiar, yg mana usaha ikhtiar itu sebhgn dr tawakkal, selain berdoa dan penyerahan kpd Allah swt, sedang yg memberi kebaikan dan penyembuhan adalah Allah swt atas usaha dan ikhtiar kita, kerana Allah swt menjadikan segala sesuatu dgn hukum dan aturan drNya.

  BalasPadam
 13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam

Popular Posts