"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Gangguan Syaitan Ketika Solat

*
“Menguap ketika solat itu daripada syaitan. Oleh itu, apabila kamu terasa ingin menguap, maka hendaklah berusaha menahannya.” (HR At-Tirmizi).

Abu Hurairah r.a berkata: "Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, "Apabila dikumandangkan azan solat, syaitan akan berlari seraya terkentut-kentut sampai ia tidak mendengar suara azan tersebut. Apabila muadzin telah selesai azan, ia kembali lagi. Dan jika iqamat dikumandangkan, ia berlari. Apabila telah selesai iqamat, dia kembali lagi. Ia akan selalu bersama orang yang solat seraya berkata kepadanya: "Ingatlah apa yang tadinya kamu tidak ingat!", sehingga orang tersebut tidak tahu berapa rakaat dia solat". (HR Bukhari)

Abu Hurairah r.a berkata, "Sesungguhnya Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda, "Jika salah seorang dari kamu solat, syaitan akan datang kepadanya untuk menggodanya sampai dia tidak tahu berapa rakaat yang dia telah kerjakan. Apabila salah seorang dari kamu mengalami hal itu, hendaklah dia sujud dua kali (sujud sahwi)." (HR Bukhari dan Muslim)


Wallahu a'lam.
Link pilihan:

Doa Sebelum Solat*

12 ulasan:

 1. Astaghfirullahal'azim... semoga ibadah kita semua di jauhkan dr gangguan syaitan durjana..

  BalasPadam
 2. assalamualaikum, sy nak tnya apakah hukum seorang lelaki yang senyum pada wanita bukan mahram atas niat hormat? dan apakah hukum wanita tersebut membalas senyumannya itu supaya tak dianggap sombong?

  BalasPadam
 3. As'salamualaikum , iznkn sy share . JazaakALLAHU Khaira .

  BalasPadam
 4. yes , manusia memang takkan lepas dari syaitan . :(

  BalasPadam
 5. artikel² bagus macm ni elok di kongsi di http://kartikel.com/category/agama

  BalasPadam
 6. sememahnya syaitan telah berjanji untuk menganggu umat akhir zaman.

  BalasPadam
 7. huh. emang kalau sholat ada aja godaannya.. susah khusyuk. Wallahu A'lam.

  BalasPadam
 8. Mintak izin share...ok..tq:)

  BalasPadam
 9. Info yang sangat berguna.. Terima kasih..:)

  BalasPadam
 10. info sgt bagus, mohon share :)

  BalasPadam
 11. mohon share-t.kasih

  BalasPadam

Popular Posts