"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Anak derhaka

*
"Redha Allah bergantung pada redha ibu bapa kamu dan murka Allah bergantung pada murka ibu bapa kamu." (HR al-Hakim)

Nabi
sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, "Sesungguhnya Allah mengharamkan ke atas kalian berbuat derhaka kepada ibu kamu". (HR Bukhari no: 5975 Kitab al-Adab)

Dari Abu Bakrah ra., Nabi
sallallahu `alaihi wa sallam bertanya, "Mahukah aku beritahu kalian dosa terbesar dari dosa-dosa besar ?" (1) Mempersekutukan Allah. (2) Derhaka kepada ibu atau bapa. (3) Membuat kesaksian palsu. (HR Bukhari)

"Ada tiga orang yang tidak akan masuk syurga: 1) orang yang derhaka kepada ibu bapanya. 2) lelaki yang dayus. 3) perempuan yang menyerupai laki-laki." (HR Nasa'i, Bazzar dan Hakim)

"Semua dosa akan ditangguhkan pembalasan sampai nanti hari kiamat, kecuali derhaka kepada ibu atau bapa, maka sesungguhnya Allah akan segerakan pembalasan kepada pelakunya dalam hidupnya (di dunia) sebelum dia meninggal dunia." (HR Hakim)


Wallahu a'lam.
Link pilihan:

Cara berbakti kepada ibu bapa yang sudah meninggal dunia

Dosa sesama manusia

Doakan ibu dan bapa

Kelebihan ibu dan bapa 


 

*

13 ulasan:

 1. Ya-Allah kuatkan iman ku moga menjadi ibu yg baik dlm mendidik anak-anak dan moga aku sentiasa dikasihi oleh mereka.

  ...semakin ramai anak yg lupa dgn sabda nabi dan apa yg dikatakan oleh HR Hakim itu.

  BalasPadam
 2. Macamana tak ramai anak2 yang menderhaka...kalau ibubapa sendiri ramai yang jadi PENDERHAKA.

  BalasPadam
 3. ya Allah....jauhilah aku dr sikap sebegini....Amin...

  BalasPadam
 4. Semoga Allah pelihara kita semua dari sifat begini

  BalasPadam
 5. Assalamualaikum wbt
  Apabila kita membincangkan bab ini, kita mesti nilaikan dahulu samada zaman adanya daulah atau tidak. Saya tidak mau membicangkan situasi skrg, takut mendatangkan fitnah. Firman Allah SWT,`Surah AlLuqman:15 Dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan denganKu sesuatu yang engkau dengan fikiran sihatmu tidak mengetahui sungguh adanya maka janganlah engkau taat kepada mereka dan bergaullah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik.
  Begitu juga, apabila berlakunya penghirahan ke Madinah dan peperangan Badar yang melibatkan soal ketaatan, maka disinilah berlakunya ketuntutan sehingga sanggup membunuh dan dibunuh. Surah AlMujadilah:22 Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tergamak berkasih-mesra dengan orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, sekalipun orang-orang yang menentang itu ialah bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka atau saudara-saudara mereka ataupun keluarga mereka. Wallahualam

  BalasPadam
 6. cepat-cepat minta ampun sebelum terlambat...

  BalasPadam
 7. Allah..

  moga sy tak termasuk dalam golongan itu.


  sedang berusaha utk jd anak yang baik dan soleh.

  BalasPadam
 8. Alhamdulillah,saya memang mencari-cari hadis ttg redha ALLAH itu di atas redha ibu bapa. Maaf,boleh saya bertanya,dari mana ukhti dpt hadis-hadis yang sohih? Jazakillah ^_^

  BalasPadam
 9. semoga berusaha menjadi anak yang soleh

  BalasPadam
 10. awak,sy copy picture tu....minta halal ya.
  jazakallah

  BalasPadam
 11. "Zapplerepair pengerjaan di tempat. Zapplerepair memberikan jasa service onsite home servis pengerjaan di tempat khusus untuk kota Jakarta, Bandung dan Surabaya dengan menaikan level servis ditambah free konsultasi untuk solusi di bidang data security, Networking dan performa yang cocok untuk kebutuhan anda dan sengat terjangkau di kantong" anda (http://onsite.znotebookrepair.com)
  “Zapplerepair Apple dan Smarphone specialist
  telp: 087788855868
  website: http://indonesia.zapplerepair.com/

  BalasPadam

Popular Posts