"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Guru

*


Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam bersabda, “Apabila anak Adam (manusia) meninggal dunia maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang mendoakan untuknya.” (HR. Muslim)

Daripada Abu Umamah al-Bahili, Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Sesungguhnya Allah, Malaikat dan Ahli (penduduk) langit dan bumi,  semut di dalam lubang dan juga ikan paus (meliputi seluruh haiwan di darat dan di laut) mendoakan kebaikan atas orang yang mengajar perkara yang baik kepada manusia".
(HR Tirmizi)

Ya Allah, ampunilah guru-guru kami dan berkatilah kehidupan mereka.

*

9 ulasan:

 1. bagus la...kita pun boleh jadi cikgu walaupun tidak bekerja sbgai cikgu... :D

  BalasPadam
 2. slamat hari guru… pelita yang terbakar harap terus bersinar

  BalasPadam
 3. Lenggang-Kangkung tahukah anda juga guru kakak bila kakak baca tazkirah di sini. Alhamdulillah..... Selamat Hari Guru.

  BalasPadam
 4. selamat hari guru. Guru, didiklah muridmu menjadi insan berguna. Murid, hargailah guru biarpun mereka hanya mengajarmu 1 huruf...

  BalasPadam
 5. hebat2.. selamat hari guru buat cikgu2 semalaysia, sedunia. dan juga buat Mama n AYah juga yang menjadi guru terbaik sepanjang zaman buat kita. :D

  BalasPadam
 6. terima kasih kerana sudi follow.

  memang kita terhutang budi dengan guru-guru kita selamanya.

  BalasPadam
 7. menjadi guru tidak semestinya di sekolah atau di madrasah... kita juga boleh menjadi guru di rumah kita, mendidik anak2 dan isteri...
  Kekal Sihat Bersama Kami
  Kembara Anak Timur
  Collagen Powder
  ESP – Soy Protein Isolate Powder
  GLA Complex
  Omega Guard
  Vita-E Complex
  B-Complex

  BalasPadam
 8. Ingat sajak Usman Awang,
  PM mentadbir negara,
  Peguam menang bicara,
  Doktor menyelamatkan nyawa,
  Semuanya dr jasa guru yg mendidiknya.

  BalasPadam
 9. "Zapplerepair pengerjaan di tempat. Zapplerepair memberikan jasa service onsite home servis pengerjaan di tempat khusus untuk kota Jakarta, Bandung dan Surabaya dengan menaikan level servis ditambah free konsultasi untuk solusi di bidang data security, Networking dan performa yang cocok untuk kebutuhan anda dan sengat terjangkau di kantong" anda (http://onsite.znotebookrepair.com)
  “Zapplerepair Apple dan Smarphone specialist
  telp: 087788855868
  website: http://indonesia.zapplerepair.com/

  BalasPadam

Popular Posts