اللهم صل على سيدنا محمد و على اله و صحبه و بارك و سلم
Allahumma inni 'a'u zubika min fitnatil masi khid dajjal - Ya ALLAH, aku pohon perlindungan MU daripada fitnah Dajjal..

Butter Golden Churn TIDAK HALAL

*

37 ulasan:

  1. maceh berkongsi kamu.. takut la.. banyak sgt y tak halalnya di pasaran sekarang ni. T.T

    BalasPadam
  2. alaaaa. confiusla cmnie. hurmph

    BalasPadam
  3. there are 'moisture' in its ingredient,what is it??

    BalasPadam
  4. dalam Islam kalau ada rasa was-was lebih baik tinggalkan....btw butter ni memang kompom ada dna babi sbb Jabatan Kimia dah buat analisis pun terhadap sample butter ni...so tak nak percaya lagi ke? Pihak kilang spt biasa la...melenting sbb bisnes terjejas...biarkan mereka, yang penting umat Islam diselamatkan daripada benda haram

    BalasPadam
  5. jangan dok pandai-pandai mengharamkan yg halal,periksa dulu baru sebarkan kelak dapat dosa percuma kerena mengfitnah

    BalasPadam
  6. Saya letakkan isu halal haram ini kepada kerajaan pemerintah. Kalau Halal...halal lah...tak ada isu, TAPI kalau memang HARAM saya serahkan kesalahan pengguna kepada kutua pemerintah negara.

    BalasPadam
  7. JAKIM!!!!!!KENAPA BERDIAM DIRI SAJA DAN BERPELUK TUBUH.....ORANG ISLAM DIMALAYSIA NAKKKAN JAWAPAN YANG SAHIH DARI BADAN PERUNDANGAN YANG BERTAULIAH IAITU.....JAKIM!!!!.

    BalasPadam
  8. pastikan ia btl2 sahih or x..isu halal ni pntg..biz leh rntuh kalo andaian yg xbtl..pihak jakim harus msuk artikel isu butter ni dlm media cetak mahupun elektronik,hebahkn pd muslim ttg halal haram ni..dlm tenet ni,mcm2 org leh wat...PIHAK JAKIM HARUS TEGAS ISU HALAL HARAM ni..diminta lakukan cpt demi agama..

    BalasPadam
  9. mazlan bin mohammad7 Julai 2011 9:57 PG

    betul tu aku setuju,pihak JAKIM jangan berdiam diri ja,sebarkan benda ni dalam media massa seperti surat khabar ka dalam berita ka,dalam internet ni macam2 boleh jadi,sebab banyak sangat benda yang haram sekarang ni naik takut dah aku.

    BalasPadam
  10. minta maaf ye...org yg sebarkan fakta TIDAK HALAL ni salah sama sekali...pihak jakim dah sebarkan dlm tv3 n tv1 ari tu ttg produk ni..IA SEMEMANGNYA HALAL...pihak JAKIM sndiri sudah menghebahkn fakta HALAL GOLDEN BUTTER CHURN..yg wat ni,tanggung la dosa kamu kerna tidak selidik dahulu sblm menghebahkan nye...sample yg dikeluarkan oleh negeri johor tu dh pun diambil oleh JAKIM utk makmal test...jawapannya HALAL..TQ

    BalasPadam
  11. faizfarhana070811 Julai 2011 10:11 PG

    salam... betul tu... maaflah kalau mencelah... mcm kes kat salah satu restoran segera "Sugarbun" dekat Sarikei Sarawak thn lepas... gara2 mulut org yang suka buat cerita tanpa usul periksa... kesian bisnes restoran tu... sampaikan semua staff kat sek saya mengingatkan saya yang tempat tu tak halal. nasib baiklah adik sepupu saya yang membetulkan keadaan... rupa2nya... sijil halal kat restoran tu dah mati sah tempohnya... ada ke patut mulut2 org boleh cakap yang peti sejuk dalam restoran kat tempat tu simpan kaki khinzir... nasib baiklah saya masa tu tak mudah percaya sangat... ye lah kan... kalau betul lah GOLDEN BUTTER CHURN tu tak halal takkanlah pihak media tak mengumumkan keharaman benda tu... mesti ada pihak yang cuba nak mensabotaj ni...

    BalasPadam
  12. hari ini, 28 julai 2011, majlis islam sarawak mengeluarkan satu notis mengatakan golden churn creamery butter disahkan mengandungi DNA babi melalui laporan jabatan kimia malaysia bertarikh 19 julai 2011, harap maklum..

    BalasPadam
  13. Beri kami tengok notis yang mengatakan Majlis agama Islam Sarawak mengesahkan mentega ni ada DNA babi. Kalau setakat cakap jer, apa bezanya dengan orang-orang sebarkan berita kononnya Mentega ni haram tanpa usul periksa. Kalau periksa pun hanya setakat periksa kat blog-blog persendirian saja.

    Kita takut nanti macam kes anak durhaka yang kononnya bertukar jadi binatang lepas tu kena buatkan video, taruh ayat suci Al Quran supaya nampak real dan sebarkan dalam youtube. Yang jahil semua main angguk jer. Ternyata patung anak derhaka tu ciptaan artis australian Patricia Pacininni.

    BalasPadam
  14. ader jabatan cakap halal….
    ader plak pihak cakap haram…..
    mana satu betul nih????
    sialla…..ptuihhh

    BalasPadam
  15. lebih 50 tahun saya menggunakan butter churn ini,maka tiba tiba butter churn jadi haram.Mengapa
    baru sekarang pihak jabatan Agama baru sedar,mungkin gaji rendah kah lambat bertindak atau tunggu hari raya orang nak buah kuih baru
    cakap.bererti berdosa kami selamat ini dan seluruh umat islam ditanggonghkan oleh pihak jabatan agama kerana
    mengunakan butter churn

    BalasPadam
  16. Nampaknya lebih ramai yang defensive dan cenderung untuk menyalahkan Jabatan Agama.

    Berpuluh tahun dulu ada ke mesin DNA hoi? Faham dulu prosedur kerja orang sebelum komen.Cakap pakai kepala lutut aje tak pikir. Kalau nak sangat melantak Golden Churn tu makan je lah, tak payah nak kutuk orang yang bertanggungjawab.

    Double ptuii.

    BalasPadam
  17. http://www.jais.sarawak.gov.my/modules/web/photo_show.php?id=38

    BalasPadam
  18. Salam rakan2...
    kenapa isu ini dpertengkarkan dgn kata2 yg kurang enak dibaca?
    sebaiknya...kita muhasabah diri...sesiapa yg rasa yakin utk menggunaknnya..gunakanlah
    sesiapa yg was2...tggalknlah...
    Moga2 kita semua dilindungi Allah hendaknya...amin

    BalasPadam
  19. You all takyah la nak marah tegal butter. Kalau was2 jgn mknlah.but seriously, if it is haram can't the government do something bout it? Seriously I hate how they work now.

    BalasPadam
  20. As Salam. Website JAIS, Sarawak mengesahkan mentega tersebut tidak halal.
    http://www.jais.sarawak.gov.my/modules/web/photo_show.php?id=38

    rosnisa

    BalasPadam
  21. Setakat ini Jakim mengesahkan halal bagi golden churn keluaran Australia. Sampel Golden Churn yang diperiksa oleh JAIJ adalah dari New Zealand. Golden Churn yang diperiksa oleh JAIS Sarawak plak saya tidak pasti...

    BalasPadam
  22. Salam.Saya mmg m'gunakan Butter Golden Churn buatan Australia. Bila dgr tiba2 haram, rasa sgt sedih sbb dah lama guna product ini. Bila baca ttg haram tu,buatannya daripada N.Zealand pulak.So yang mana yg halal?Mana hitam putihnya?tapi untuk selamat, kita stoplah guna..kan byk lagi butter lain di pasaran.

    BalasPadam
  23. Setahu saya hanya pek 250g jer yang di sah kan tak halal. how about yang di pek dalam tin bulat .tu? please reply me asap.

    BalasPadam
  24. baik kita hindarkan terus penggunaan brgn syubhah cmnie...byk agi sumber yg ada...pengajarannya, perlu bykkn produk muslim dan sokonglah brgn kluaran muslim...bg pihak btggjwb,sahkn dulu keHALALan produk sbelum diBENARkan masuk Msia..biarpun amik masa btahun2 demi kesejahteraan semua...renungan utk kite semua

    BalasPadam
  25. terima kasih kepada yang prihatin menyebarkan berita ini di saat kita menyambut kedatangan bulan kemenangan Islam. JAKIM semoga anda proaktif dalam isu halal haram ini.lebih baik tinggalkan dari kita berdebat perkara ini. Buy produk Islam is better than others.

    BalasPadam
  26. entah entah nak suruh lakukan buttercup kot pasal buttercup tak laku kalau buat kuih tak best ,hehe jangan mare

    BalasPadam
  27. Haram ttp haram bro.......

    BalasPadam
  28. klu u all org Islam xpyh nk kutuk2 jabatan agama islam sgt..klu u all rasa bagus sgt dlm hal2 agama knp xkeje je kt jabatan agama je??knp nk salahkan jabatan agama?ni la manusia xsedar diri asyik nk salahkan org je kejenya.xtau nk muhasabah diri..sy ni mmg buat kek lapis kai butter churn 2 so da diharamkan so stop jela penggunaan die.ape susah..mncari yh halal 2 kan lg bagus dri sibuk nk salahkan org sanan sini..

    BalasPadam
  29. saya rasa kutuk mengutuk tidak seharusnya menjadi isu. Sudah tentulah orang ramai terkilan mengapa pihak JAKIM tidak menguar-uarkan perkara ini walhal ia merupakan peranan mereka. Walaupun saya tahu bagi seorang muslim itu mengetahui dan mencari barangan yang halal merupakan satu kewajipan tetapi jika tidak seseorang itu tidak mempunyai atau mengetahui cara bagaimana untuk menyelidik benda itu halal atau tidak sedangkan dibarangan tersebut terlabel cap halal. Sampai sekarang masih terdapat golden churn butter dijual di pasaraya-pasaraya yang besar. Saya agak kecewa tetapi mengharapkan agar kita semua dapat menyebarkan perkara ini dan jika kita was-was untuk menggunakannya, tidak payah lah membeli produk itu lagi.

    BalasPadam
  30. bukan kah jakim dah keluarkan kenyataan media di www.halal.gov.my... mengatakan rakyat islam di sarawak wajib patuhi apa yang JAIS katakan... terpulang... kalau was-was tak payah guna.. ada juga saya cari syarikat pengeluar iaitu ballantyne kalau tak silap saya.. siap dengan sijil halalnya dan expiry date sijil tu pada end of disember 2011... kalau nak soheh lagi... call sahajalah jabatan agama islam di tempat anda..

    BalasPadam
  31. YAHUDI TAHU LEMAK BABI NI SEBENARNYA MEMPUNYAI SATU UNSUR ASID **MERUJUK SEBUAH LAMAN WEB BERPANGKAL DI EROPAH** LAMAN WEB NI..MENGATAKAN BAHAWA LEMAK BABI ADA DNA ASID YANG BOLEH MANUSIA BERNTIDAK TIDAK MENGIKUT AKAL TETAPI NAFSU…HAHAHAH…INILAH MAINAN YAHUDI SUPAYA PASTIKAN SEMUA UMAT ISLAM SESAT..DAN TERKENA MCM2 PENYAKIT SERTA TERPENGARUH IDEALOGI YAHUDI….HEHEHEH…FIKIRKANLAH

    BalasPadam
  32. hr tu ada pasaraya letak sama tempat dengan daging babi dlm tin dan sebaris dengan rak botol arak...

    BalasPadam
  33. Salam, I think its better safe than sorry ... Tinggalkan jelah benda yg syubhah. Masih ada bnyk pilihan lain yg halal.

    BalasPadam

Popular Posts