"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Doakan ibu bapa

*

Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda yang maksudnya : "Apabila seorang manusia mati terputuslah daripadanya amalannya melainkan tiga, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, anak soleh yang mendoakan untuknya." (HR Muslim)

"Sesungguhnya seseorang itu ditinggikan darjatnya, lalu dia berkata: Dari manakah semua ini ? Maka dikatakan kepadanya: Dari anakmu yang memintakan ampun untukmu". (HR Ibnu Majah)


Wallahu a'lam.
Link pilihan:

Cara berbakti kepada ibu bapa yang sudah meninggal dunia

Dosa sesama manusia

Doakan ibu dan bapa

Kelebihan ibu dan bapa 


 

*

6 ulasan:

 1. hadis riwayat al-Tirmizi drpd Anas b Malik r.a "Tidaklah seorang pemuda membiarkan [tanpa pembelaan] seorang tua kerana usianya, kecuali Allah mentakdirkan baginya seorang yg akan memuliakannya pada usia lanjutnya"

  BalasPadam
 2. Kalau seseorang anak telah berbuat dosa kepada ibubapa sedang mereka sudah meninggal, apakah yang harus dilakukan oleh si anak untuk menghapuskan dosanya?

  BalasPadam
 3. untuk anak yang soleh,kasih ibu tiada nilai,,

  BalasPadam
 4. Doa asas setiap muslim, setiap lepas solat.

  1. Doa ampunan utk diri sendiri, dua ibubapa dan sekelian muslim yg lain, yg masih hidup, atau yg telah meninggal dunia.

  2. Doa agar dikurniakan pasangan dan zuriat yg soleh penyejuk pandangan dan bertaqwa.

  3. Doa memohon diberi pertolongan dan bantuan utk sentiasa menjadi hamba yg bersyukur dan sentiasa berada dlm keadaan berzikrullah, dan agar disempurnakan dan diperbaiki ibadah kita kpd Allah swt.

  4. Doa utk kebaikan dunia dan Akhirat serta dijauhkan dr azab Neraka.

  Selain itu elok juga dijadikan amalan penghulu istighfar, setiap subuh dan maghrib sekurang kurangnya, dan ayatul Kursi setiap lepas solat.

  Doa doa yg Tuhan sendiri ajarkan dlm Al Quran, Dia yg menyuruhnya, bahkan Dialah yg Mendengarkannya, bila kita melakukannya, apakah mungkin Dia menyia nyiakannya. Sedang Tuhan itu tidaklah akan menyuruh kita melakukan sesuatu jika ianya sia sia.

  Janji dan Firman Allah swt serta kata kata NabiNya saw pastilah benar.

  BalasPadam
 5. Setelah tahmid dan selawat ;

  1. Allahumma Rabbanaghfirlana dzunubana wa li walidina warhamhum kama rabbabauna sighora warfirlilmukminina walmukminat muslimina wal muslimat al ahyaiminhum wal amwaat,

  2. Allahumma Rabbana hablana min azwajina wa zurriyatina qurrata a'yun waj'alna lilmuttaqina imama,

  3. Allahumma a inna 'ala zikrika wa syukrika wa husni 'ibadatika,

  4. Allahumma Rabbana atina fiddunya hasanat wa filAkhirati hasanat wa qina azabanNar,

  Di tutup sekali lagi dgn tahmid dan selawat utk Nabi kita saw, ahli keluarganya dan para sahabatnya r.anhum.
  Sekurang kurangnya kita berdoa setiap lepas solat.

  BalasPadam

Popular Posts