"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Doakan ibu bapa

*

Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda yang maksudnya : "Apabila seorang manusia mati terputuslah daripadanya amalannya melainkan tiga, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, anak soleh yang mendoakan untuknya." (HR Muslim)

"Sesungguhnya seseorang itu ditinggikan darjatnya, lalu dia berkata: Dari manakah semua ini ? Maka dikatakan kepadanya: Dari anakmu yang memintakan ampun untukmu". (HR Ibnu Majah)


Wallahu a'lam.
Link pilihan:

Cara berbakti kepada ibu bapa yang sudah meninggal dunia

Dosa sesama manusia

Doakan ibu dan bapa

Kelebihan ibu dan bapa 


 

*

4 ulasan:

  1. hadis riwayat al-Tirmizi drpd Anas b Malik r.a "Tidaklah seorang pemuda membiarkan [tanpa pembelaan] seorang tua kerana usianya, kecuali Allah mentakdirkan baginya seorang yg akan memuliakannya pada usia lanjutnya"

    BalasPadam
  2. Kalau seseorang anak telah berbuat dosa kepada ibubapa sedang mereka sudah meninggal, apakah yang harus dilakukan oleh si anak untuk menghapuskan dosanya?

    BalasPadam
  3. untuk anak yang soleh,kasih ibu tiada nilai,,

    BalasPadam

Popular Posts