"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Dosa sesama manusia

*

Dari Abu Hurairah ra, Nabi shollallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Siapa yang merasa pernah berbuat aniaya kepada saudaranya, sama ada berupa kehormatan badan atau harta atau lain-lainnya, hendaknya segera meminta halal (maaf) darinya, sebelum datang suatu hari yang tiada harta dan dinar atau dirham, jika dia punya amal saleh, maka akan diambil menurut penganiayaannya, dan jika tidak mempunyai hasanah (kebaikan), maka diambilkan dari kejahatan orang yang dianiaya itu untuk ditanggungkan kepadanya." (H.R. Bukhari Muslim)Link pilihan:

Dosa terbesar dari dosa-dosa besar

Bahaya Dosa


*

4 ulasan:

  1. sy nak tnya kalu kita x minta maaf kat org yg kita ngumpat adakah dose sdgkan kite dh insaf

    BalasPadam
  2. BAGAIMANA PULA KALAU KITA DAH MOHON MAAF TAPI DIA TAK NAK MAAFKAN KITA

    BalasPadam
  3. Kalau sepupu kita menipu duit RM35 ribu dan menulis di FB nya Allah kasihkan dia dan berlindung dgn nama ugama.. belum lagi cukup kuat untuk memaafkan.. salah kah kita

    BalasPadam

Popular Posts