"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Kelebihan Bulan Sya'ban

*


Nabi sallallahu `alaihi wa sallam banyak berpuasa di dalam bulan Sya'ban.

Aisyah r.a berkata: "Aku tidak pernah melihat Nabi lebih banyak berpuasa sunat melainkan pada bulan Sya’ban". (HR Bukhari)

Dari Usamah bin Zaid katanya: “Aku bertanya Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam: Ya Rasulullah! Aku tidak pernah melihat engkau berpuasa dalam satu bulan berbanding bulan lain seperti engkau berpuasa daripada sebahagian Syaaban. Baginda bersabda: Itulah bulan yang manusia melupakannya antara bulan Rejab dan Ramadan, iaitu bulan yang diangkat amalan kepada Allah , Tuhan semesta alam. Oleh itu, aku suka supaya amalanku diangkat ketika aku sedang berpuasa.” (HR an-Nasa’i dan Ahmad)


Malam Nisfu Sya'ban malam istimewa.

Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, "Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Sya'ban, maka diampuni semua hamba-hambaNya, kecuali orang yang syirik dan yang sedang bermusuhan". (HR Ibn Hibban)

Berkata Imam Syafii rahimahullah : “Doa mustajab adalah pada 5 malam iaitu malam jumaat, malam idul Adha, malam Idul Fitri, malam pertama bulan Rejab dan malam nisfu Sya’ban”. (Sunan Al Kubra Imam Baihaqi juz 3 hal 319).


Wallahu a'lam.
Link pilihan:

Hukum puasa sunat selepas nisfu Sya'ban

Kelebihan Bulan Ramadan


*

8 ulasan:

 1. Dilarang dengan makna makruh tahrim..

  BalasPadam
 2. marilah kita perbanyakkan amalan sunat...

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum, moga sya'aban kali ini kita gunakan dengan lebih baik daripda tahun2 sebelum ini. :)

  BalasPadam
 4. BAb Hadith Yang dilarang itu adalah Hadith MUNGKAR!!
  Minta maaflah sekiranya say berkasar... Mari Kita tengok Penerangannya
  http://ansarul-hadis.blogspot.com/2011/07/penjelasan-status-hadith-apabila-tiba.html

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sila lawati laman ini - http://jomfaham.blogspot.com/2009/08/puasa-selepas-nishfu.html

   Padam

Popular Posts