اللهم صل على سيدنا محمد و على اله و صحبه و بارك و سلم
Allahumma inni 'a'u zubika min fitnatil masi khid dajjal - Ya ALLAH, aku pohon perlindungan MU daripada fitnah Dajjal..

Kelebihan Puasa

*

Nabi saw bersabda, "Setiap amalan baik anak Adam adalah untuk dirinya, setiap kebaikan digandakan dengan sepuluh kali ganda bahkan sampai seratus kali ganda. Allah berfirman; kecuali puasa; ia adalah untukKu dan Akulah yang akan membalasnya. Sungguh dia telah meninggalkan syahwatnya, makannya dan juga minumnya demi Aku. Untuk setiap orang yang puasa ada dua kegembiran; kegembiraan ketika berbuka dan kegembiraan ketika bertemu Allah. Perubahan bau mulut orang yang berpuasa lebih baik bagi Allah di bandingkan wangian kasturi". (HR Bukhari dan Muslim).

Nabi saw bersabda, "Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang puasa, doa orang yang di zalimi dan orang yang musafir". (HR Bukhari)

"Doa yang tidak ditolak bagi orang berpuasa ialah ketika dia berbuka." (HR Ibn Majah)

"Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang berpuasa, iaitu pahala orang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit".(HR at-Tirmizi)

"Bukanlah puasa yang sebenar orang yang hanya tidak makan dan tidak minum, puasa yang sebenar adalah orang yang tidak melakukan perbuatan dan perkataan yang lagha (sia-sia) dan tidak bercakap perkataan yang keji." (HR Hakim, Ibnu Hibban dan Baihaqi)

Nabi saw bersabda, "Apabila seseorang berpuasa, maka janganlah dia mengucapkan perkataan yang kotor dan jangan pula bertengkar. Sekiranya dia dimaki oleh seseorang atau diajak bergaduh maka hendaklah dia berkata: "Sesungguhnya saya sedang berpuasa." (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw bersabda, “Sesiapa yang tidak meninggalkan cakap bohong dan berkelakuan buruk ketika berpuasa, baginya tidak ada kelebihan (pahala) di sisi Allah, baginya hanya lapar dan dahaga sahaja.” (HR Bukhari)

Nabi saw bersabda,, "Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadan dengan sungguh-sungguh beriman dan ikhlas kerana Allah semata-mata, nescaya diampuni Allah dosa-dosanya yang terdahulu".(HR Bukhari)

Nabi saw bersabda, "Sesungguhnya di dalam syurga itu ada sebuah pintu yang disebut Pintu Rayyan. Semua orang yang berpuasa akan memasukinya pada hari kiamat dan tidak dibenarkan sesiapa pun selain daripada mereka memasukinya. Lalu dikatakan: "Di manakah orang yang berpuasa?" Lantas mereka pun berdiri dan tidak ada seorang pun yang dapat masuk selain orang yang berpuasa. Apabila sekalian orang berpuasa telah masuk, maka ditutuplah dan tiada seorang pun yang dapat memasukinya." (HR Bukhari dan Muslim)

"Tunjukkan aku satu amalan yang membolehkan aku masuk syurga". Rasulullah saw bersabda: “Hendaklah kamu berpuasa, tiada lagi yang seumpamanya”. (HR Ibn Hibban)

“Puasa adalah perisai yang akan melindungi seseorang daripada api neraka”. (HR Ahmad)

Nabi saw bersabda, “Tidak ada seorang hamba yang berpuasa sehari di jalan Allah kecuali Allah akan menjauhkan dia dengan api neraka dengan jarak tujuh puluh tahun perjalanan”. (HR Bukhari dan Muslim)

*

18 ulasan:

  1. wah! biala baca kelebihan suma ni, da x sabaq plak nak puasa.. HEHE

    MySuaraBlog: Asyik Gay Jer, Lesbian Mana?

    BalasPadam
  2. mohon Tuan siarkan kelebihan Menziarah,menjaga,merawat orang sakit..Terima Kasih.....> Jururawat Pelatih

    BalasPadam
  3. selamat menunaikan ibadah puasa smua. Moga dosa2 diampunkan di bulan rahmat. amin...

    BalasPadam
  4. selamat menunaikan ibadah puasa...

    BalasPadam
  5. trime kasih ats perkgsiannya..slmt berpuasa..

    BalasPadam
  6. mohon share di blog saya ye... tazkirah yg sgt membina ingin saya kongsikan pada semua.. insyaALLAH~

    BalasPadam
  7. minta izin untuk d copy n paste kat group fb sy yer...hrap di halalkn ilmu ini...

    BalasPadam
  8. minta izin copy nk buat assignment boleh
    ..terima kasih

    BalasPadam
  9. apa hukum kalau kita cakap kita tak puasa pada seseorang.. padahal kita berpuasa ketika itu..

    minta pendapat dari anda.. terima kasih

    BalasPadam
  10. Salam Jumaat, Salam Ramadhan, pohon share entry ini kat blog saya, terima kasih...

    BalasPadam
  11. sALAM JUMAAT sALAM rAMADHAN.. tENGKIU SHARING DIZ

    BalasPadam
  12. salam...minta izin nak share

    BalasPadam
  13. terima kasih 4 sharing

    BalasPadam
  14. Minta izin untuk share..

    BalasPadam

Popular Posts