"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Panduan untuk menjadi Isteri Solehah

*


"Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang perempuan ?". Jawab Nabi; "Suaminya". Aku bertanya lagi; "Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang lelaki?". Jawab Nabi; "Ibunya". (HR al-Hakim)

Pada suatu hari seorang wanita bernama Zainab yang bergelar Khatibatin-nisa’ telah menemui Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam lalu berkata: "Aku telah diutus oleh kaum wanita kepada engkau. Jihad yang diwajibkan oleh Allah ke atas kaum lelaki itu, jika mereka luka parah, mereka mendapat pahala. Dan jika mereka gugur pula, mereka hidup disisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki. Manakala kami kaum wanita, sering membantu mereka. Maka apakah pula balasan kami untuk semua itu ?" Bersabda Rasulullah sallallahu `alaihi wa sallam, "Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya TAAT KEPADA SUAMI SERTA MENGAKUI HAKNYA adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, TETAPI SANGAT SEDIKIT DARIPADA GOLONGAN KAMU YANG DAPAT MELAKUKANNYA." (HR Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)

“Apabila seorang wanita redha atas kehamilannya dari suaminya yang sah, sesungguhnya dia mendapat ganjaran pahala seperti ibadah puasa dan mengerjakan ibadah-ibadah lainnya di jalan Allah dan jika dia merasa berat, letih atau lesu, tidaklah dapat dibayangkan oleh penghuni langit dan bumi, betapa kesenangannya disediakan oleh Allah di hari akhirat nanti. Apabila anaknya lahir, maka dari setiap teguk air susu yang dihisap oleh anak, si ibu mendapat kebajikan pahala. Apabila si ibu berjaga malam (kurang tidur kerana anak) maka si ibu mendapat ganjaran pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba sahaya kerana Allah.” (HR Ibn Hibban)

Seorang wanita datang bertanya kepada Rasulullah sallallahu `alaihi wa sallam, “ Sesungguhnya sepupuku meminangku, maka sebelum aku berumah tangga , ajarkanlah kepadaku, apakah hak suami terhadap isterinya ? Rasulullah menjawab: “ Sesungguhnya hak suami terhadap isterinya sangatlah besar, sehingga apabila mengalir darah hidung atau nanah suaminya, lalu dijilat isterinya, masih belum terbayar hak suaminya itu. Dan jika sekiranya manusia dibolehkan sujud kepada manusia, nescaya aku perintahkan si isteri untuk sujud kepada suaminya.” (HR. Al-Hakim)

Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, "Jika seorang suami memanggil isterinya datang ke katilnya (iaitu untuk hubungan kelamin) dan dia menolak, dan menyebabkan suaminya tidur dalam kemarahan, malaikat-malaikat akan mengutuknya hingga waktu pagi. (HR Bukhari)

”Jika seorang suami itu memanggil isterinya kerana berhajat kepadanya, maka pergilah kepadanya walaupun ketika itu dia sedang membakar roti.” (HR Ahmad, al-Nasa-ie dan al-Tirmizi)

”Seorang isteri itu belum menunaikan hak Allah selagi dia tidak menunaikan hak suaminya, jika suami berhajat kepadanya sedangkan dia berada di belakang tunggangan, maka janganlah dia menolak.” (HR Ath-Thabrani)

“Dan sebaik-baik wanita(isteri) ialah mereka yang boleh mengembirakan engkau apabila kamu melihatnya, dan yang mentaati kamu apabila kamu menyuruhnya, dan dia memelihara maruah dirinya dan harta engkau ketika ketiadaanmu". (HR Nasa'i, Baihaqi, Ahmad dan al-Hakim )

Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, “Aku melihat ke dalam Syurga maka aku melihat kebanyakan penghuninya adalah fuqara’ (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam Neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penghuninya adalah wanita.” (HR Bukhari dan Muslim)

“Allah tidak akan melihat kepada wanita yang tidak mensyukuri apa yang ada pada suaminya dan tidak merasa cukup dengannya.” (HR Nasa’i)

“Wanita yang meminta cerai pada suaminya tanpa sebab (yang syar’ie) maka haram baginya mencium wangi Syurga.” (HR Abu Daud dan At-Tirmizi )

Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda menjelaskan tentang wanita penghuni Neraka, “ … dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya mereka telanjang, melenggak-lenggokkan kepala mereka kerana sombong dan berpaling dari ketaatan kepada Allah dan suaminya, kepala mereka seakan-akan seperti bunggul unta. Mereka tidak masuk Syurga dan tidak mendapatkan wanginya Syurga pada hal wanginya boleh dihidu dari jarak perjalanan sekian dan sekian.” (HR Muslim dan Ahmad)

Di dalam kisah solat gerhana matahari, Rasulullah dan para sahabat melakukan solat gerhana dengan solat yang panjang , Rasulullah melihat Syurga dan Neraka. Ketika beginda melihat Neraka beginda bersabda kepada para sahabatnya: “ … dan aku melihat Neraka maka tidak pernah aku melihat pemandangan seperti ini sama sekali, aku melihat kebanyakan penghuninya adalah kaum wanita. Para sahabat pun bertanya : “Mengapa (demikian) wahai Rasulullah?” Baginda menjawab : “Kerana kekufuran mereka.” Kemudian ditanya lagi : “Apakah mereka kufur kepada Allah?” Baginda menjawab : “Mereka kufur terhadap suami-suami mereka, kufur terhadap kebaikan-kebaikannya. Kalau kamu berbuat baik kepada salah seorang di antara mereka selama waktu yang panjang kemudian dia melihat sesuatu pada dirimu (yang tidak dia sukai) nescaya dia akan berkata : ‘Aku tidak pernah melihat sedikit pun kebaikan pada dirimu.’ ” (HR Bukhari)

Ketika beginda selesai berkhutbah hari raya yang berisikan perintah untuk bertakwa kepada Allah s.w.t. dan anjuran untuk mentaatiNya. Baginda pun bangkit mendatangi kaum wanita, baginda menasihati mereka dan mengingatkan mereka tentang akhirat kemudian baginda bersabda : “Bersedekahlah kamu semua. Kerana kebanyakan kamu adalah kayu api Neraka Jahanam!” Maka berdirilah seorang wanita yang duduk di antara wanita-wanita lainnya yang berubah kehitaman kedua pipinya, dia pun bertanya : “Mengapa demikian, wahai Rasulullah?” Baginda menjawab : “Kerana kamu banyak mengeluh dan kamu tidak taat terhadap suami.” (HR Bukhari)

  "Apabila seorang isteri menjaga solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan taat kepada suaminya, maka ketika berada di akhirat dikatakan kepadanya: Masuklah kamu ke dalam syurga dari pintu mana saja yang kamu suka". (HR Ahmad)

“Mana-mana perempuan yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha padanya, maka dia akan masuk syurga”. (HR At-Tirmidzi)


Wallahu a'lam.

Link pilihan:

Ciri Isteri Solehah
 


*

38 ulasan:

 1. terima kasih utk blog entry ni. Alhamdulillah. InshaAllah, satu hari nnt. Allahumma aamiin...

  BalasPadam
 2. izin copy ya..untuk dakwah bersama..:)

  BalasPadam
 3. salam...izinkan sy copy tazkirah ini untuk panduan sy...

  BalasPadam
 4. izin share..perigtn tuk dri sdri..tq

  BalasPadam
 5. artikel ini memang terbaik..copy pagi. izin.

  BalasPadam
 6. saya sangat suka tazkirah diatas...ia memberi panduan kepada saya

  BalasPadam
 7. suka sangat tazkirah ni.mohon copy ye..boleh menjadi rujukan buat kamu hawa..terima kasih...

  BalasPadam
 8. Assalamualaikum.., mohon copy. terima kasih :)

  BalasPadam
 9. sgt bermanfaat.. izin share ye..

  BalasPadam
 10. terima kasih share artikel ni... banyak membantu... izin saya copy ye....

  BalasPadam
 11. Ingin jd isteri solehah pd suamiku yg tercinta...

  BalasPadam
 12. Ingin jd isteri solehah pd suamiku yg tercinta...

  BalasPadam
 13. mohon share ya..

  BalasPadam
 14. subhanallah bgt. izin share ya,,, syukron jazilan

  BalasPadam
 15. subhanallah bgt. izin share ya,,, syukron jazilan

  BalasPadam
 16. tima kasih.........bagus sekali

  BalasPadam
 17. Assalam izinkan utk share, semoga mndpt keberkatan bersama, aamiin

  BalasPadam
 18. jazakillahu khairan..Mohon copy utk rujukan sendiri. syukran. semoga kita semua berusaha menjadi isteri yang solehah. insyaAllah.

  BalasPadam
 19. ASSALAMUALAIKUM,
  IZNKAN SAYA AMBIL TAZKIRAH INI YA. TERIMA KASIH

  BalasPadam
 20. Subhanallah... Sampai meneteskan airmata saya membacanya.. Betapa mudah bagi isteri utk menggapai ridho Allah.. Namun betapa sulit dikasanakan lantaran ego dan kehormatan dunia yg salah kaprah sbg wanita...

  BalasPadam
 21. Luar biasa pencerahan , bagai mana tentang suami terhadap istri mohon di share . Wassalam

  BalasPadam
 22. Banyaknye ilmu..saya mohon share di fb..tq..

  BalasPadam
 23. mohon share ye...tq atas peringatan ini...

  BalasPadam
 24. Terima kasih,,ijin share ya..

  BalasPadam
 25. Terima kasih,,ijin share ya..

  BalasPadam
 26. mohon copy ye

  BalasPadam
 27. ALLAHAMDULLIAH dapat satu pengetahuan dalam ruang ini... Mohon share dgn kaum wanita lain....

  BalasPadam
 28. sangat suka dan mau copy

  BalasPadam
 29. Everyone who is into style depends on a great stylist to look good and help with hair issues and problems.
  Since these goods are made from plant extracts, seed oils and hair only twice in a week.
  Its intention is to offer you ideal cosmetics which are
  safe and substantial in quality, all the way through the
  world.

  Also visit my page hair products

  BalasPadam
 30. For instance, they may select a type of lettuce that has purple coloring in it as
  well as green. 5 will decrease the availability of lead from your soil.
  Organic gardening teaches kids about the value of hard work and its
  rewards.

  Also visit my web blog ... flyweight

  BalasPadam
 31. If there's no traffic it should take you about 20 or 30 minutes but traffic is pretty common and it could therefore take you at least an hour, a taxi to the airport should cost no more than 30 Egyptian pounds but some people will try to charge you as much as 200. The newspaper printing machines available online these days are superior in performance. How to Unlock the Egyptian Level in Golden - Eye 007 I know that too unlock the Egyptian level i have to complete the game on 00 agent but i was just wondering something. The newspaper editors, editors who have long had to respect the wishes of the Pakistani authorities, have been quick to realize the potential of the Internet. Both clutched and being clutched, she was driven to the safety of her home by the motorcyclists.

  My site egyptian newspapers

  BalasPadam
 32. Bagus sekali entrinya...mohon share ye

  BalasPadam

Popular Posts