"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Ingat ALLAH, hati tenang

*
"Mahukah aku beritahu kamu tentang amal yang paling bersih di sisi Tuhanmu dan paling tinggi mengangkat darjatmu, dan lebih baik bagimu dari berperang melawan musuh, kamu memenggal leher mereka dan mereka pun memenggal leher kamu?" Para Sahabat menjawab, "Khabarkan kepada kami." Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, "Zikir (ingat) kepada Allah". (HR At-Tirmizi dan Ibnu Majah)

Wallahu a'lam

*


13 ulasan:

 1. The one and only ---> ALLAH

  BalasPadam
 2. Salam..
  marilah pastikan selalu meningatiNya..

  BalasPadam
 3. perkara ini kene usaha juga...
  x dtg mcm tu je....

  BalasPadam
 4. salam kenal...mencari tazkirah di sini

  BalasPadam
 5. moga hati sntse dkat gn Allah SWT..

  BalasPadam
 6. Mencari keredhaan Allah..kadang kadang terasa dugaannya terlalu berat untuk di pikul...Banyak sangat ke dosa ku ini??

  BalasPadam
 7. Hidup tanpa seorang ayah Bagai kapal tanpa nakhoda Terseok ke kiri dan ke kanan Kadang menabrak batu karang Hidup kujalani bersama seorang ibu Berkeluh kesah hanya pada ibu Tak ada tempat mengadu Bila teman selalu mengganggu Hari demi hari terasa berat kulalui Menyongsong hari esok yang tak pasti Tapi ini yang harus kujalani Aku harus tabah menghadapi Bekerja keras itu takdirku Mengumpulkan rupiah demi rupiah Itu tugasku Agar aku dapat membantu ibu Mencari nafkah tuk dapat bertahan hidup Aku yakin suatu hari nanti Tuhan akan mengabulkan cita-citaku Demi sang ibu kan kulalui hidupku Karena kutahu Tuhan bersamaku

  BalasPadam
 8. Antara amalan mulia paling mudah dan ringan tp berat di Timbangan.
  Boleh saja berzikrullah sambil memandu, sambil menunggu (tunggu bas, teksi, tunggu giliran di bank dsb), sambil berjogging dan bersenam, dan bila sahaja berkesempatan, tidak semestinya hanya selepas solat.

  BalasPadam
 9. Tenang hati dgn zikrullah adalah ciri org yg beriman (13:28). Jika zikrullah tidak mendtgkan ketenangan, muhasabah diri apakah kita sudah beriman dgn iman yg sebenar.

  BalasPadam
 10. Cuba kita baca & selidik dan seterusnya fahamkan ayat2 berikut sepertimana firman Allah:-
  1. Siapa orang Islam? 39:22;
  2. Sebut apa, dimana & bila? 7:205;
  3. Nabi banyak buat apa? 33:21;
  4. Ketenteraman hati; 13:28;

  Apabila hatinya tenteram, jiwanya tenang apa jua peristiwa yang berlaku dalam kehidupan dia akan bersyukur dikala kelapangan, bersabar dikala musibah dan terus iqtiqamah dalam perjalanannya menuju kepada redha Allah semata-mata, bila sampai ke sini maka akan terbitlah rasa 8:2, bergetar seluruh diri apabila disebut nama Allah, sebagai tanda orang beriman, Insha Allah

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terbaik!!! Syukur Alhamdulillahirobilalamin

   Padam

Popular Posts