"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Jangan Sombong

*Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, “Tidak akan masuk syurga, sesiapa yang di dalam hatinya terdapat seberat zarah kesombongan." (HR Muslim).

Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, “Takbur/sombong itu ialah menolak apa yang benar dan memandang hina kepada orang lain." (HR Muslim).
Link pilihan :

Pengertian Sombong, Takbur, Tawaduk*

7 ulasan:

 1. Dari Ibn Mas’ud, dari Rasulullah Saw, beliau bersabda: “Tidak akan masuk sorga, seseorang yang di dalam hatinya ada sebijih atom dari sifat sombong”. Seorang sahabat bertanya kepada Nabi Saw: “Sesungguhnya seseorang menyukai kalau pakainnya itu indah atau sandalnya juga baik”. Rasulullah Saw bersabda: “Sesungguhnya Allah Swt adalah Maha Indah dan menyukai keindahan. Sifat sombong adalah mengabaikan kebenaran dan memandang rendah manusia yang lain” [HR Muslim]

  Baca selengkapnya di: http://media-islam.or.id/2007/11/20/janganlah-sombong

  BalasPadam
 2. Aba was takbara fakana minalkafiriin.
  Enggan patuh (perintah Allah swt) disebabkan sombong angkuh adalah sifat iblis yg menjadikannya seorg yg kufur. Na'uzubillah !
  Bgmnkah kita ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kufur itu dua sifatnya ;
   1. Angkuh / sombong.
   2. Enggan taat / degil.
   Bertemu dua sifat ini, sempurnalah kufurnya.

   Padam
 3. Sehebat mana, setinggi mana pangkatnya, sekaya mana, sebnyk manapun hartanya, jika Allah swt berkehendak mendtgkan musibah kpdnya cukup ditahan darah yg mengalir dlm satu saluran darah kecil dr ribuan saluran darah di otaknya nescaya lemah dan kebas sebhgn anggotanya. Otot yg besar kental pun sudah tak bermaya, wajah yg cantik tampan pun menjadi lembik dan bagai mencair, makanan dan air di dlm mulut pun sudah sukar ditelan, mk di manakah hebatnya manusia ?
  Asal kita dr air yg hina, ditumbuhkan sempurna membesar antara darah dan kencing, muncul ke dunia dr antara dua lubang najis, akhiran jasad kita menjadi bangkai busuk yg kemudiannya menjadi tanah yg dipijak pijak. Manakah mulianya manusia itu hingga diperintah sujud utknya Para Malaikat dan Iblis jika tidak adanya iman dan taqwa.
  Mulia manusia dgn taqwa, dan yg paling mulia adalah yg paling taqwa. Dan tiadalah yg bertaqwa itu sombong atau takabbur, walau sebesar zarrah sekalipun.

  BalasPadam
 4. Tak bertemu / berkumpul iman dan takabbur dlm satu hati.
  Ada iman tiadalah takabbur, ada takabbur tiadalah iman.
  Bukanlah iman itu sekadar percaya, kerana jika iman itu sekadar percaya, mk Iblis adalah antara yg paling percaya.

  BalasPadam
 5. "Dan jgnlah kamu memalingkan mukamu dr manusia (kerana sombong) dan jgnlah kamu berjalan di mukabumi dgn angkuh. Sesungguhnya Allah (swt) tidak menyukai org org yg sombong lg membangga diri." 31:18.

  BalasPadam

Popular Posts