Allahumma inni 'a'u zubika min fitnatil masi khid dajjal - Ya ALLAH, aku pohon perlindungan MU daripada fitnah Dajjal..

Hukum Ucapan Sempena Perayaan Agama Lain

*Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-78 yang bersidang pada 12 Jun 2007 telah membincangkan Hukum Orang Islam Mengucapkan Tahniah Dan Ucapan Selamat Bersempena Perayaan Agama Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
 1. Apa jua amalan atau perlakuan orang Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ia ditegah oleh Islam.
   
 2. Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam.
   
 3. Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.

Sumber: http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-orang-islam-mengucapkan-tahniah-dan-ucapan-selamat-bersempena-perayaan-agama-
*

10 ulasan:

 1. syukran!! ini sgt membantu..

  BalasPadam
 2. astaghfirullah , baru tau n bru kjp tdi wish kt mmbe2 :(

  BalasPadam
 3. "...Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam..."

  BalasPadam
 4. "...Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam..." yeke???

  BalasPadam
 5. bacala dlm e-fatwa malaysia http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-orang-islam-mengucapkan-tahniah-dan-ucapan-selamat-bersempena-perayaan-agama-

  BalasPadam
 6. Yang dibenarkan tu hanya sbg contoh : Selamat Tahun Baru Cina..
  Tapi kalau Cap Goh Mei tu xboleh sebab bersangkutan dgn kepercayaan iman mereka..

  Same with 'merry christmas', ia bersangkutan dengan keimanan mereka.

  BalasPadam
 7. Sila nyatakan hadis anda yg mengatakan ianya tak boleh. lg pun fatwa kevangsaan telah mengeluarkan penjelasannya. tak kan satu badan fatwa itu hendak memberikan info yg salah d mana mereka mempunyai committee yg bertauliah dan berbincng sesama mereka yg arif bole mebgeluarkn kenyataan yg salah. kalo kamu kata x bole sy pun bole kata x bole tanpa hadis tuk ssuatu benda yg bole.

  BalasPadam
 8. Sangat memberi manfaat..minta izin c&p terima kasih

  BalasPadam

Popular Posts