"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Ikhlas

*
"Sesungguhnya Allah tidak akan menerima amal kecuali amal yang dilaksanakan dengan ikhlas dan dilakukan semata-mata untuk mengharap redha Allah. (HR Abu Daud dan An-Nasa'i)

Ikhlas, Lillahi taala, hanya untuk ALLAH.

Ikhlas ialah menqasadkan kata-kata, amal usaha, jihad dan pengorbanan kita itu kerana Allah dan menharapkan keredhaannya tanpa mengharap faedah, nama, gelaran, pangkat, sanjungan, kedudukan duniawi.

Ikhlas ialah apabila seseorang itu melaksanakan tuntutan agama dan menjauhi tegahan agama semata-mata kerana mengharapkan keredhaan Allah dan takut kepada kemurkaan-Nya.

Ikhlas adalah niat semata-mata kerana Allah, kerana menjunjung perintahNya, kerana mengharap redhaNya, kerana mengikuti arahanNya, kerana mentaatiNya dan kerana patuh padaNya. KeranaNya yang satu. Tujuannya hanya satu dan didorong oleh yang satu iaitu Allah. Mengabdikan diri kerana Allah dan tidak dicampur atau bercampur selain Allah. Itulah ikhlas, dorongannya hanya satu.


Ikhlas sukar untuk dinilai. Ini adalah kerana ikhlas adalah niat atau perasaan atau tujuan di dalam hati. Niat di hati adalah rahsia Allah yang tidak diketahui oleh sesiapa pun. Tetapi ALLAH maha mengetahui niat, hasrat dan tujuan sebenar kita.

Tetapi walaupun ia rahsia, namun ulama ada mengenal pasti tanda-tanda atau panduan untuk kita mengukur hati kita dan berusaha agar benar-benar ikhlas.

Caranya ialah apabila orang puji atau keji pada kita, kita rasa sama sahaja.
Pujian tidak membanggakan dan kejian tidak mengecewakan kita. Itulah antara tanda ikhlas.
Bagi orang yang beramal dan melakukan kebaikan, tidak mengharapkan pujian dan tidak berkesan segala kejian itulah ikhlas.Bagi orang yang ikhlas, mereka tidak mengharapkan sesuatu melainkan keredhaan Allah. 

Hujjatul Islam Imam al-Ghazali r.a. dalam kitabnya berpesan: "Wahai anakku yang dikasihi, engkau bertanya kepadaku tentang ikhlas, maka ikhlas itu bahawa engkau menjadikan segala amalanmu hanya untuk Allah ta`ala dan hati engkau tidak merasa senang dengan pujian manusia dan engkau juga tidak peduli dengan kejian mereka. (Kitab Ayyuhal Walad)

Pernah suatu ketika di dalam peperangan, Sayidina Ali k.w.j diludahi mukanya oleh seorang musuh, terus dilepaskan peluang untuk membunuh musuh tersebut. Bila ditanya kenapa dia melepaskan musuh tersebut sedangkan musuh itu telah meludah mukanya. Maka dijawab oleh Sayidina Ali, “Aku takut kalau-kalau pukulanku sesudah ludahnya itu adalah kerana aku marah dan bukan kerana Allah.” Demikian contoh orang yang ikhlas yang sanggup mengenepikan kepentingan diri dalam usaha mencari keredhaan Allah.

Allahummaj `alna minal mukhlisin.

Wallahu a'lam.

Link pilihan :

Lawan Ikhlas ialah Riak*

16 ulasan:

 1. Buat sesuatu lillahi Taala, pasti selamat...

  BalasPadam
 2. Ikhlas lawannya Syirik

  samada sedar atau tidak, ya

  maaflah saya hanya merapu

  http://al-merapu.blogspot.com/2012/09/ikhlas.html

  BalasPadam
 3. Postingan yang sangat mantap, berguna sekali buat kita semua para muslim
  terima kasih banyak sudah berbagi

  BalasPadam
 4. Ikhlas, tiada siapa tahu selain Allah swt, walau diri sendiri walau malaikat sekalipun. Tp ada tanda tandanya, spt kisah Saidina Ali r.a. di atas.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tanda tanda ikhlas,
   1. Tak harap kebaikannya dibalas, tak harap ucapan terimakasih pun.
   2. Tak terasa hati walau kebaikannya tak dihargai org.
   3. Tak terasa hati jika pun org lain mengambil kredit atas kebaikan yg dia lakukan.
   4. Tak berkurang kebaikan yg dilakukannya walau dia dikeji dihina dicela atas kebaikan yg dia lakukan.
   5..Tak berhenti melakukan kebaikan walau pun kebaikannya tak dihargai.
   6. Tak merasa hebat atas kebaikan yg dia lakukan.
   7. Tak merasa diri penting atas kebaikan atau bantuan yg dilakukan atau diberi, dirinya hanya alat perantaraan bg Allah swt menyampaikan pertolongan dan bantuan.
   8. Tak penting bgnya org lain tahu atau tidak kebaikan yg dia lakukan.
   9. Bnyk amalan kebaikan khususnya yg sunat sunat dilakukan sembunyi sembunyi utk menjaga hatinya dan sebhgn yg lain secara terang terangan utk jadi contoh dan pendorong org lain melakukan kebaikan yg sama.
   10. Tidak sama sekali memperkecil kecilkan kebaikan yg dilakukan oleh org lain.
   11. Merasa segala kebaikan dan amalan baiknya hanyalah dgn izin dan rahmat Allah swt atas dirinya.
   WaAllahu'alam !

   Padam
  2. Ikhlas itu pd niat, tmptnya dlm hati.
   Ikhlas itu bermakna suci, bersih dan murni dr selain Allah swt, mengharap ampunan, rahmat dan redhaNya, menjauhi yg yg dimurkai dan yg tidak disukaiNya.
   Tertingginya, La ilaha illaAllah !

   Padam
  3. Syarat kesempurnaan iman ;
   Ikhlas, amanah, jujur (benar / siddiq), syukur, sabar, tawakkal.
   Tak sempurna iman (atau ccat imannya) tanpa salah satunya.

   Padam
 5. Aku beramal, aku beribadah, aku taati perintah dan aku jauhi larangan Allah swt dan RasulNya saw semata mata agar Dia ampuni daku, Dia rahmati daku, mudah mudahan Dia sukakan aku, tidak membenci aku (na'uzubillah !) dan mudah mudahan Dia redha akan daku, bukan semua itu ku lakukan kerana syurga bukan juga kerana neraka.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walau aku sungguh sgt takutkan azab dan NerakaNya, dan aku sungguh sgt mengharapkan SyurgaNya.

   Padam
 6. Assalamu'alaikum..mohon c&p ye..

  BalasPadam

Popular Posts