"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Kejayaan Sebenar

*

Firman Allah, "Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang terselamat daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Kejayaan sebenar ialah terselamat dari masuk neraka.


Cara untuk selamat dari neraka:

Mati dalam keadaan Islam

Mati Tanpa Dosa


*

4 ulasan:

 1. setiap hari kita diseru supaya menuju kejayaan, marilah menuju kejayaan, ada dalam azan yg berkumandang

  satu azan ada 2 kali seruan itu

  marilah kita menuju kejayaan yg hakiki itu

  BalasPadam
 2. amin..moga kite sentiase beringat..

  BalasPadam
 3. Berjayalah kita bila dijauhkan dr Neraka dan dr sekelian azab azab lainnya, dr azab sakarat, Barzakh, Ba'ath, Mahsyar, Mizan, Shirath, dan kemudiannya dimasukkan ke dlm Syurga dan mendpt Keredhaan dr Allah swt, bertempat pula bersama Rasul Junjungan kita Nabi Muhammad saw.
  Dijanjikan keselamatan di Akhirat utk org org yg bertaqwa,
  "Dan tidak ada seorg pun dr kamu, melainkan mendtgi Neraka itu. Adalah yg demikian itu satu ketetapan yg pasti dr Tuhanmu." 19:71.
  "Kemudian Kami selamatkan org org yg bertaqwa dan Kami biarkan org org yg zalim di dlmnya dlm keadaan berlutut." 19:72.
  Taqwa dlm ertikata taat melaksanakan segala perintah Allah swt dan menjauhi segala larangannya dlm keadaan beriman dan penuh keikhlasan serta berakhlak dgn akhlak yg baik. Bila sesekali melakukan kesalahan dan kesilapan segera beristighfar minta ampun dan bertaubat.
  "Bersegeralah kpd keampunan dr Tuhanmu dan Syurga yg luasnya seluas langit dan bumi, disediakan (dijanjikan) utk org org yg bertaqwa." 3:133.
  "Katakanlah (berdoalah) : Wahai Tuhanku ! Sekiranya Engkau perlihatkan kpdku apa (azab) yg Engkau janjikan (kpd org org yg zalim / berdosa itu), wahai Tuhanku ! Jgnlah Engkau jadikan aku termasuk golongan org org yg zalim (org org berdosa itu)." 23:93-94.
  Amiin !

  BalasPadam

Popular Posts