"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Bahaya Dosa

*


Seorang hamba Allah, dikira berdosa, apabila dia tidak melakukan kerja atau tindakan taat kepada Allah Taala.

Sesorang hamba Allah itu dikatakan tidak melakukan kerja taat kepada Allah apabila tidak mengerjakan suruhan Allah atau melakukan kerja haram (perbuatam maksiat, kemungkaran atau sebarang larangan dalam agama Islam).

Setiap hamba Allah yang berdosa akan ditimpakan pembalasan seksaan (azab) daripada Allah s.w.t sama ada di akhirat, maupun di dunia.

Hamba Allah yang perbuatan dosanya tidak / belum mendapat keampunan Allah Taala atau dalam proses keampunan, sedang dalam pengkifaratan dosa misalnya, akan menerima pembalasan awal (terdekat) di dunia yang merupakan seksaan atau kecelakaan.Pembalasan dosa akan membinasakan diri, seterusnya menjejaskan iman dan melupuskan takwa.

Berkata Imam al-Ghazali, maksudnya : Perbuatan maksiat itu adalah sebagai makanan yang memudharatkan badan manusia. Dosa-dosa yang terkumpul dalam diri manusia akhirnya meracuni jiwa keimanannya. Perbuatan dosa akan mengakibatkan kegelapan dalam hati kerana dosa itu menjadi kotoran atau karat di hati.

Karat dosa ini, jika tidak dikikis dengan taubat, lama-kelamaan akan bertambah tebal lalu menutup pintu hati dan sukar atau tidak mungkin dihapuskan lagi. Orang yang demikian hatinya, jika tidak mendapat rahmat Allah, akan hidup dan mati dalam kesesatan. Na'uzu billahi min zalik.

Demikianlah dosa itu akan menjadi hijab yang mendindingi perhubungan seseorang dengan Allah Taala, terjauh daripada rahmat Allah, tidak mendapat taufik dan hidayah-Nya untuk berbuat amal kebajikan. Orang yang banyak dosa dan berterusan dengan perlakuan dosa itu sehingga berkarat tebal adalah sukar untuk kembali ke jalan yang benar, malah sukar juga untuk memulakan taubat. Sebaliknya, dosa itu akan mendorong kepada perbuatan dosa yang lain, sama ada dilakukan dengan anggota badan (dosa zahir) atau dengan hati (dosa batin). Dosa yang baru ini mungkin lebih besarkecelakaannya. Secara lambat atau segera, hamba Allah yang berdosa itu akan menerima pembalasan di dunia :(a) ditimpa penyakit,(b) ditahan rezeki,(c) merasakan diri terlepas daripada sebarang pembalasan kerana masih berterusan mendapat kemewahan dan keni'matan hidup, walaupun berterusan melakukan dosa, akan tetapi semuanya ini merupakan tindakan istidraj (pembalasan secara perlahan, sedikit demi sedikit) daripada Allah Taala yang tidak disedari oleh hamba Allah yang berkenaan.

Demikianlah kecelakaan akibat dosa yang perlu diketahui. Berkata Imam al-Ghazali, "Apabila kita dapat memahami semuanya ini, nescaya akan timbul di dalam hati rasa takut. Jika perasaan takut telah bertakhta di hati, akan mudahlah kita menanggung kesabaran dengan berkatnya. Pertolongan Allah Taala dan taufik-Nya akan menyusul sesudah itu".

Wallahu a'lam.

Penulis: Muhammad Isa al-Jambuli
muhd_isa@tm.net.my

*

3 ulasan:

 1. Jgn meremehkan dosa walau sekecil mana pun, walau dianggap mudah utk taubat dan minta ampun.
  Dosa mengundang Murka dan Benci Allah swt, menghitamkan hati, melalaikan diri, merendahkan peribadi. Bila diabaikan, tak dibersihkan dgn taubat dan istighfar, dan segera ditutupi dgn amalan soleh, bakal menjauhkan kita dr rahmat dan perlindungan Allah swt, dan bakal mudah nantinya tergelincir dr jalan kebenaran dan petunjuk agama ke lembah kefasikan, kemunafikkan dan kekufuran..
  Benar Allah swt Maha Pengampun tp jgn lupa Allah swt juga Maha Adil, dan tidaklah akan disamakan org yg bersih soleh dgn org yg 'asi berdosa.
  Meremeh dan mengabaikan dosa adalah sifat munafik, dan berhati hati menjauhi dosa dan Murka Allah swt adalah sifat Muttaqin.

  BalasPadam
 2. Dosa, jika tak diampun Tuhan, nerakalah tempatnya.
  Ada dosa Tuhan ampun di dunia lagi, alhamdulillah.
  Ada dosa Tuhan ampun ketika sakaratul maut.
  Ada dosa Tuhan ampun di Barzakh.
  Ada dosa Tuhan ampun di Hari Berbangkit.
  Ada dosa Tuhan ampun di Mahsyar.
  Ada dosa Tuhan ampun selepas tuntut menuntut.
  Ada dosa Tuhan ampun ketika Hisab.
  Ada dosa Tuhan ampun di Mizan.
  Ada dosa Tuhan ampun di Shirath.
  Ada dosa hanya diampun selepas sekian lamanya diazab di Neraka.

  Ada dosa Tuhan tak ampun, walaupun setelah sekian lamanya diazab dlm Neraka, iaitulah dosa syirik, mk kekallah dia di dlm Neraka. Jauhilah syirik, zulmun 'azim.

  BalasPadam

Popular Posts