"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Fitnah Kubur

*
Diriwayatkan daripada Ummul Mukminin, Aisyah r.a, bahawa Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam selalu berdoa :

اللهمَّ إني أعوذ بك من عذاب النار وفتنة النار ، وفتنة القبر وعذاب القبر


"Ya Allah, aku berlindung dengan kekuasaanMU dari azab neraka dan fitnah neraka dan dari fitnah kubur dan azab kubur". (Sahih Bukhari 6014)

Al-Hafidz Ibnu Hajar r.h menyebut maksud fitnah kubur ialah soalan dua malaikat di dalam kubur.

Mubarakfuri r.h menyebut, fitnah kubur ialah kesulitan apabila menjawab soalan dua malaikat di dalam kubur. (Rujuk, تحفة الاحوذي , 9/328 )

"Mintalah keampunan daripada Allah untuk si mati dan mintalah ketetapan (kebenaran di dalam menjawab), kerana dia sekarang sedang disoal". (HR. Abu Daud)
Link pilihan:

Baca Surah Al Mulk untuk selamat siksa azab kubur
*

7 ulasan:

 1. Allah..entah cmna nanti.... +_+

  BalasPadam
 2. Ya Allah.. Mudah2han dipermudahkn.. Tkutnya..

  BalasPadam
 3. takut juga untuk menghadapinya....YA ALLAH lindungilah hambaMU yang lemah ini.......

  BalasPadam
 4. Ya Allah, ar rahman, kebaikan dan kasih sayang mu yang maha besar, berilah perlindungan kepada kami hamba mu yang amat lemah ini wahai tuhan kami yang maha esa

  BalasPadam
 5. Hafalkan Surah Al Mulk, boleh dibaca sambil memandu, sambil menunggu di traffic light, dlm jem dsb, lbh kurang 5 minit je. Tak pun pasang CD atau keset dan ikut baca.

  BalasPadam

Popular Posts