"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Kelebihan Ilmu

*

”Menuntut ilmu itu wajib bagi setiap muslim.” (HR Ibnu Majah)

Sabda Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam maksudnya: "Siapa yang menjurusi satu jalan untuk mencari ilmu padanya nescaya Allah akan mudahkan padanya jalan ke syurga." (HR Muslim)

“ Sesiapa sahaja yang melalui satu jalan demi menuntut ilmu , maka Allah nanti akan melalukan ( mempermudahkan laluan orang itu ) ke syurga . Dan sesungguhnya para malaikat rh sentiasa membuka sayap-sayap mereka kerana mengharapkan keredhaan ( Allah ) kepada para penuntut ilmu . Dan sesungguhnya orang ‘alim itu , sentiasa akan diminta ampun untuknya oleh setiap makhluk yang berada di langit dan di bumi , hinggakan ikan-ikan di dalam air . Dan sesungguhnya kelebihan orang ‘alim di atas seorang ‘abid ( orang yang suka beramal – ibadat ) adalah seumpama kelebihan ( kedudukan ) bulan di atas segala planet . Sesungguhnya para ulama’ itu adalah para pewaris Para Nabi ( a.s ) . ( Dan ) sesungguhnya Para Nabi ( a.s ) tidak pernah mewariskan ( meninggalkan ) sebarang dinar ( duit emas ) ataupun dirham ( duit perak ) melainkan mereka semua hanya meninggal ilmu semata-mata . Maka sesiapa sahaja yang mengambil warisan ( daripada Para Nabi a.s itu ) , maka sesungguhnya dia benar-benar telah mengambil keuntungan yang terlalu besar". (HR Al-Imam at-Tirmizi)

"Keutamaan seorang alim (berilmu) atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaanku atas seorang yang paling rendah diantara kalian. Sesungguhnya penghuni langit dan bumi, bahkan semut yang di dalam lubangnya dan bahkan ikan, semuanya berselawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain" (HR Tirmidzi)

Habib Ahmad bin Hasan al-`Aththas mengatakan: "Ilmu adalah alat, meskipun ilmu itu baik, ia hanyalah alat, bukan tujuan (matlamat). Makanya, ilmu harus diiringi adab, akhlak dan niat yang shalih. Ilmu sedemikianlah yang dapat menghantarkan seseorang kepada maqam-maqam yang tinggi. " 
*

10 ulasan:

 1. InsyaAllah akn mnuntut ilmu wlaupun umur kian lonjak.. Trima ksih atas pringatan. Btul2 brguna sbagai pniup smangat..

  BalasPadam
 2. ilmu. Betapa Islam mengangkat ilmu.

  BalasPadam
 3. suka blog ni!
  banyak yg bermanfaat..:)
  keep on sharing..:)

  BalasPadam
 4. salam ziarah... very informative blog... semoga bermanfaat utk semua..

  BalasPadam
 5. "...Hanyasanya yg takutkan Allah (swt) [yakhsyaAllah] hanyalah dr hamba hamba Allah (swt) yg berilmu....". 35:28.
  YakhsyaAllah, takut tp mendekatkan diri kpd Allah swt, adalah sifat org yg bertaqwa. Kerana itu utk jadi org bertaqwa kenalah berilmu.

  BalasPadam
 6. "Bersaksi Allah (swt) bahawa sesungguhnya, Tiada Tuhan (Yg layak DiSembah) selain Dia, dan (bersaksi pula) Para Malaikat dan org org berilmu, menegakkan keadilan. Tiada Tuhan selain Dia yg Maha Perkasa lg Maha Bijaksana." 3:18.
  Bersaksi dgn ilmunya org org yg berilmu akan KeTuhanan dan KeEsaan Allah swt, bukan dgn penglihatan, kerana tiadalah Allah swt itu dpt kita makhluk melihatNya. Kerana itu keimanan sebenar dgn ilmul yakin dan haqqul yakin berkehendak kpd ilmu.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Berilmu, beramal yg baik dan berakhlak yg baik, tanda kesempurnaan iman, ciri org bertaqwa.

   Padam
 7. Ilmu itu 2 sumbernya ;
  1. Wahyu - Quran dan Hadis.
  2. Pemerhatian, pengkajian dan pengalaman - Alatnya 5 deria (penglihatan, pendengaran, rasa, bau dan sentuh) dan aqal.

  Peranan aqal adalah bg rasionalisasi ilmu. Ilmu dr wahyu adalah pd derjat Haqqul Yakin. Sementara ilmu dr pemerhatian, kajian dan pengalaman adalah pd derjat ilmul yakin dan ainul yakin. Kerana itu bg org org yg sempurna imannya ilmu dr wahyu diterima bulat bulat walau pun zahirnya di luar logik dan di luar rasional.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Islam bermula dgn Syahadah, kekal dgn solat, sempurna dgn taat.
   Sempurna taatnya, sempurnalah Islamnya.

   Iman bermula dgn percaya, bertambah dgn ilmu, teguh dan kuat dgn yakin. Dr ilmul yakin, ainul yakin, tertingginya haqqul yakin.
   Sempurna iman dgn sempurna semua 6 syaratnya ; Ikhlas, benar / jujur, amanah, syukur, sabar dan tawakkal.
   Terasa kesempurnaan iman itu dgn rasa cinta kpd Allah swt dan RasulNya saw dan segala yg berkait dgnnya, juga dgn rasa cinta sesama mukmin.

   Taqwa bermula dgn ihsan, merasa sentiasa dlm pemerhatian dan pengawasan Allah swt. Sempurna dgn wara', sentiasa menjauhi yg tidak disukai Allah swt, dan berusaha melakukan yg disukaiNya.
   Dikenali org bertaqwa itu dgn akhlak yg mulia, dicirikan Al Quran dgn sifat sifat; pemurah, penyabar, pemaaf, penyantun, sentiasa zikrullah dan sentiasa taubat. Dicirikan Nabi saw pula dgn sifat sifat tenang, tawaddu' dan lemah lembut bersopan santun.

   Padam

Popular Posts