"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Surah Al Mulk, selamat dari siksa kubur

*
Dari Abu Hurairah, Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, “Ada satu surah dari al qur'an yang terdiri dari tiga puluh ayat yang dapat memberi syafa'at kepada yang membacanya, sampai dia diampuni, iaitu: "Tabaarakalladzii biyadihil mulk… (surat Al Mulk)" (HR. Tirmidzi no. 2891, Abu Daud no. 1400, Ibnu Majah no. 3786, dan Ahmad 2/299).

Dari ‘Abdullah bin Mas’ud, dia berkata, “Sesiapa membaca “Tabarokalladzi bi yadihil mulk” (surat Al Mulk) setiap malam, maka Allah akan menghalanginya dari siksa /azab kubur.” (HR. An Nasai dan Al Hakim)Link pilihan:

Fitnah Kubur

Mati Tanpa Dosa

Doa lindung siksa / azab kubur*

8 ulasan:

 1. Terima kasih atas perkongsian ni.. :)

  BalasPadam
 2. http://www.youtube.com/watch?v=HAyOCYTszm8

  BalasPadam
 3. Allhamdulillah...banyak ilmu yang dapat dikongsi bersama.Terima kasih.

  eZAN/Media
  Brunei

  BalasPadam
 4. Hafalkan, boleh dibaca sambil memandu, sambil menunggu di traffic light, dlm jem dsb. Tak pun pasang CD dan ikut baca.

  BalasPadam
 5. biar la rahsia20 Mac 2016 1:56 PG

  jagan pasang ayat2 rukyah ketika memandu... kita xtau kita masuk tempat siapa... buat tuan tempat marah... ikut sampai balik...tengah jalan dia serang macam mana... kita xkacau orang orang x kacau kita...kalau dia kacau baru kita kacau hahaha...

  BalasPadam

Popular Posts