"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Sabar

*

"Iman terbagi dua, separuh dalam sabar dan separuh dalam syukur". (HR Al-Baihaqi)

Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Kesabaran merupakan "dhiya' " (cahaya yang amat terang). (HR Muslim)

"Orang yang paling sabar diantara kamu ialah orang yang memaafkan kesalahan orang lain padahal dia berkuasa untuk membalasnya." (HR Baihaqi)

Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam bersabda,"Sungguh beruntung orang yang beriman, karena segala perkara adalah kebajikan. Jika dia mendapatkan kenikmatan, dia bersyukur (dia mendapat pahala kebajikan) dan jika dia ditimpa musibah, dia sabar (dia mendapat pahala kebajikan juga)." (HR. Muslim)

Saiyidina Ali Abu Talib k.a.w pernah bermadah, maksudnya: Jika engkau bersabar, takdir itu berlaku juga ke atas diri mu, tetapi engkau dikurniakan ganjaran pahala. Jika engkau tidak sabar pun, takdir tetap berlaku juga ke atas dirimu dan engkau berdosa.

"Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam menjengukku tatkala aku sedang sakit, lalu baginda berkata. 'Gembirakanlah wahai Ummu Al-Ala'. Sesungguhnya sakitnya orang Muslim itu membuatkan Allah mengampunkan dosa-dosanya, sebagaimana api yang menghilangkan kotoran pada emas dan perak". (HR Abu Daud)

Dari Sa'id bin Abi Waqqash Radhiyallahu anhu, dia berkata. "Aku pernah bertanya : Wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling keras cobaannya ? Beliau menjawab: Para nabi, kemudian orang pilihan dan orang pilihan lagi. Maka seseorang akan diuji menurut agamanya. Apabila agamanya merupakan (agama) yang kuat, maka cobaannya juga berat. Dan, apabila di dalam agamanya ada kelemahan, maka dia akan diuji menurut agamanya. Tidaklah cobaan menyusahkan seorang hamba sehingga ia meninggalkannya berjalan di atas bumi dan tidak ada satu kesalahan pun pada dirinya". (HR Ibnu Majah)

"Cubaan tetap akan menimpa atas diri orang mukmin dan mukminah, anak dan juga hartanya, sehingga dia bersua Allah dan pada dirinya tidak ada lagi satu kesalahan pun". (HR Al-Hakim)

Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Tidaklah seorang muslim menderita sakit karena suatu penyakit dan juga lainnya, melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya dengan penyakit itu, sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya". (HR Bukhari, Muslim)

“Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut”. (Riwayat al-Hakim)

Dari Anas bin Malik, dia berkata. "Aku pernah mendengar Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata. "Artinya :
Sesungguhnya Allah berfirman. 'Apabila Aku menguji hamba-Ku (dengan kebutaan) pada kedua matanya lalu dia bersabar, maka Aku akan mengganti kedua matanya itu dengan syurga". (HR Bukhari)

Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam pernah menggambarkan: "Sesiapa yang mensabar-sabarkan diri (berusaha untuk sabar), maka Allah akan menjadikannya orang yang sabar". (HR. Bukhari)

Syair Arab mengatakan, “Sabar itu pahit tetapi hasilnya lebih manis daripada madu.

Wallahu a'lam.*

Link pilihan:


Siapakah orang yang paling sabar ?

Siapakan orang yang kuat ?

Tanda tidak sabar ialah banyak mengeluh

Suami Isteri Perlu Sabar

Indahnya Sabar dan Syukur
*

29 ulasan:

 1. sabar bukan bermakna naif, menerima apa sahaja ketentuan hidup tanpa berbuat apa2.. sabar adalah perhiasan manusiawi, jika manusia hilang kesabaran, manusia menghampiri dunia kebinatangan

  BalasPadam
 2. Terima kasih.. Perkongsian yang menarik dan padat..

  Terima kasih juga kerana berpesan2 dengan kebenaran juga berpesan2 dengan kesabaran.. (",)

  BalasPadam
 3. salam...mohon share

  BalasPadam
 4. salam,mashaAllah,kesabaran ini setiap org kene usaha...

  BalasPadam
 5. bila kita diduga, kita kene bersabar.. terima kasih kerana mengingatkan saya apa itu sabar

  BalasPadam
 6. kesabaran mmg sgt penting. minta izin utk share kt blog saya yer. tq

  BalasPadam
 7. Ya Allah jadikan aku seorang yang penyabar.. Amin.

  BalasPadam
 8. Alhamdulillah, dapat juga input segar dari sini. Minta izin ambil point penting

  BalasPadam
 9. Sesungguhnya Nabi Muhammad (s.a.w) pernah berfirman bahawasanya orang yang menang itu tidak semestinya orang yang bersuara lantang dan kuat tetapi orang yang menang itu sebenarnya orang yang dapat sabar dalam menguasai diri ketika marah

  BalasPadam
 10. subahanallah.. tma kasih krn mnyedarkan saya ttg pntingnya mnjd org yg sbar...

  BalasPadam
 11. subhanallah... sangat mulia sekali orang2 yang sabar

  BalasPadam
 12. Allahumma ij alni waiyyakum minas shobirin. amin..

  BalasPadam
 13. SubhanaAllahh......Allah SWT Mencintai oranq'' yq sabarrr...... sunqquh mulialah oranq'' yq bersabar atas seqala duqaan-NYA

  BalasPadam
 14. Subhanallah...
  orang-orang yang sabar akan sentiasa dilindungi Allah. ada kenikmatan dan kemanisan di sebalik ujian yang menimpa hambaNya.

  BalasPadam
 15. thanx ingtkan saya utk bersabar. :)

  BalasPadam
 16. very good at all....sangat berguna

  BalasPadam
 17. alhamdulillah mohon keizinan untuk berkongsi diblog saya.

  BalasPadam
 18. terimakasih pencerahannya, semoga kita selalu bisa sabar dalam menjalani liku-liku hidup.

  BalasPadam
 19. lnnalloha maasobirin... (mksih tagnya smga bmanfaat),... Amin...3x....

  BalasPadam
 20. Assalam...
  mintak izin untuk ambil maklumat...t.K

  BalasPadam
 21. 3 jenis sabar,
  1. Sabar dlm melakukan ketaatan dan amalan amalan yg disukai Allah swt, walau rasa sukar, susah, memayahkan, membosankan.
  2. Sabar menahan keinginan nafsu berbuat derhaka dan maksiat atau yg tak disukai Allah swt dan RasulNya saw, termasuk juga sabar dlm menahan nafsu marah dan panas baran.
  3. Sabar dl menghadapi ujian, kesusahan dan bala bencana.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sabar dan syukur tanda kesempurnaan iman, tanda taqwa.

   Padam
  2. Sabar itu ;
   1. Menahan hati dan diri dr rasa marah, resah keluh kesah,
   2. Menahan lisan dr mengatakan atau menyebut nyebut keresahan, kemarahan dan ketidak puasan hati,
   3. Menahan anggota dr melakukan perkara perkara yg terlarang.

   Padam
 22. Asas asas iman ;
  Ikhlas, benar, amanah, syukur, sabar, tawakkal.

  BalasPadam

Popular Posts