"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Jangan Aniaya Orang

*


Dari Abu Hurairah ra, Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda: "Siapa yang merasa pernah berbuat kesalahan terhadap seseorang, samada berupa kehormatan atau harta atau lain-lainnya, hendaknya segera meminta halal (maaf) dari orang itu, sebelum tiba hari yang tiada lagi harta, dinar atau dirham, jika dia punya amal saleh (pahala), maka akan diambil darinya untuk menebus kesalahannya, jika dia tidak mempunyai pahala kebaikan, maka akan diambilkan dosa orang itu untuk ditanggungkan kepadanya." (HR. Bukhari dan Muslim)

*

11 ulasan:

 1. saya juga ada entri yang sama, jemput baca Rukun Taubat ke 4

  BalasPadam
 2. Orang yang teraniaya, makbul doanya...betul x?
  Jadi, kalau rasa diri teraniaya, byk2kan berdoa..Insya'Allah dimakbulkan...

  BalasPadam
 3. mmg betul....tp kn bagus kalo doa tu dpt membawa manfaat dan kebaikan serta keinsafan kepada insan tersebut....doa yang maksiat Allah x terima...

  BalasPadam
 4. YA ALLAH,
  SEINGATKU, AKU TIDAK PERNAH BERNIAT DAN TIDAK PULA PERNAH BERBUAT ANIAYA KEPADA SESIAPA. NAMUN JIKA ADA PERKARA YANG TELAH AKU PERBUAT YANG DENGAN NYA MENDATANGKAN ANIAYA KEPADA SESEORANG YANG AKU TIDAK TAHU, MAKA AMPUNKANLAH AKU DIATAS KETELEDURAN KU ITU, DAN ENGKAU SEDEKAHKANLAH KEPADA MEREKA PAHALA AMALANKU SEBAGAI GANTI... SEMUGA ENGKAU MERAHMATI KU DAN MEREKA YG TERANIAYA, YA ALLAH....AMIEN YA RABBAL 'ALAMIEN.....

  BalasPadam
 5. mohon share taw...

  BalasPadam
 6. macammana dengan ada satu kumpulan ni yang suka sangat mengumpat orang....tak habis2 memburukkan org..camna tu..

  BalasPadam
 7. Samelah cuma doa diminta 18juta kali

  BalasPadam
 8. mohon penjelasan ape yg diperkatakan dlm http://wafatabadi.blogspot.com/

  BalasPadam
 9. Salah satu hak seorg muslim terhdp muslim yg lain adalah mendoakan ampunan utknya setiap hari. Bila kita mendoakan ampunan utk sesama muslim, apakah kita sendiri pula yg tidak memaafkannya ? Kita minta Allah swt mengampunkannya tp kita sendiri tidak memaafkannya. di manakah akhlak kita ?Kerana itu maaflah semua org dan berlapang dadalah. Bukankah kita juga ingin dan sgt berhajat agar Allah swt memaaf dan mengampunkan kita ?

  BalasPadam

Popular Posts