"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

SALAF

*

Salaf ialah nama “zaman” iaitu merujuk kepada golongan ulama yang hidup antara kurun zaman kerasulan Nabi Muhammad hingga tahun 300 HIJRAH. (Tahun 0H - 300H).

1) Golongan generasi pertama dari 300 tahun hijrah di sebut “Sahabat” kerana mereka pernah bertemu Nabi.

2) Golongan generasi kedua pula disebut “Tabi’in” iaitu golongan yang pernah bertemu Sahabat tapi tak pernah bertemu Nabi.

3) Golongan generasi ketiga disebut sebagai “Tabi’ tabi’in” iaitu golongan yang tidak pernah bertemu Nabi dan sahabat tapi bertemu dengan tabi’in.

Jadi Imam Abu Hanifah (pengasas mazhab Hanafi) merupakan murid Sahabat Nabi maka beliau seorang TABI’IN.

Imam Malik, Imam Syafie, Imam Hanbali, Imam Asy’ari pula berguru dengan tabi’in maka mereka adalah golongan TABI’ TABI’IN.

Jadi kesemua Imam-Imam yang mulia ini merupakan golongan SALAF YANG SEBENARNYA dan pengikut mazhab mereka layak digelar sebagai “Salafi” kerana “salafi” bermaksud “pengikut golongan SALAF”.

Alhamdulillah kita yang masih berpegang kepada mazhab Syafie yang merupakan mazhab atau manhaj SALAF.

Wallahu A'lam.

*

Link pilihan:

Manhaj SALAF Yang Sebenar


IMAM Syafi`e Menghukum KAFIR Orang Yang Mengatakan Allah duduk Atas Arasy

Panduan Mencari Kebenaran*

3 ulasan:

 1. "Org org yg beriman, dan berhijrah, dan berjihad pd jln Allah (swt) dgn harta harta mrk dan dgn diri diri (jiwa jiwa) mrk, paling besar derjatnya di sisi Allah (swt), dan mrk itulah org org yg berjaya." 9:20.

  Muhajirin mukmin yg berjihad menduduki kedudukan tertinggi di klgn umat ini di sisi Allah swt, selepas Nabi kita saw.

  "Dan org org yg awal awal mendahului (memeluk Islam dan beriman), dr golongan muhajirin dan ansar, dan org org yg mengikuti (jejak langkah) mrk dgn sebaik baiknya (dlm beriman dan ketaatan), Allah (swt) redha ke atas mrk, dan mrk pun redha kpdNya, dan Dia menyediakan (menjanjikan) bg mrk Syurga Syurga yg mengalir di bawahnya sungai sungai, mrk kekal di dlmnya selama lamanya. Yg demikian itulah kejayaan yg besar." 9:100.

  Ranking seterusnya setelah golongan muhajirin, adalah golongan ansar. Diikuti seterusnya oleh para para sahabat lainnya r.anhum. dr klgn ahli Badr, ahli Uhud, ahli Khandak dan ahli Hudaibiyah (ahli Bai'atul Ridhwan).

  Itulah generasi terbaik umat ini. Kita boleh saja menyertai mrk bila kita benar benar mengenali, mempelajari, seterusnya mencintai mrk dgn mengikuti jejak langkah mrk dgn sebaik baiknya dlm keimanan, ketaatan dan kemuliaan berakhlak. Itulah yg dijadikan contoh ikutan bg golongan awal salaf selepas mrk dr klgn sahabat lainnya, seterusnya oleh golongan tabi'in dan tabi' tabi'in.

  Mrk lah sebenar benarnya golongan siddiqin muqarrabin yg telah membuktikan kebenaran iman dan taqwa yg tertinggi kpd Allah swt.
  Itulah mrk yg "sullatun minal awwalin" dan sgt sedikit yg spt mrk di klgn umat yg terkemudian, sbgmn disebutkan, "wa qalilum minal akhirin", walau pun jumlah umat Islam terkemudian hingga akhir zaman berbillion billion bilangannya.

  Allahumma ja'alna wa jama'na ma'alladzina 'amAllahu 'alaihim minannabiyin wa siddiqin wasshuhada'i wassolihin, minassabiqunal awwalun, minal auliya'ika, wa ma'a arrafiqul'ala,
  Allahumma ja'alna minassiddiqin wal muqarrabin,
  La ilaha illa Anta, ya 'Aziz, ya Hakim, ya Wasi'a Ilma wa Rahmah, ya Hayyu, ya Qayyum, ya Zal Jalali wal Ikram, birahmatika ya ArhamarRohimin !

  Besar sekali cita citaku, begitulah besarnya harapanku. Moga Allah swt perkenankan, utk kita semua yg sentiasa mencari jln dan berusaha utk mencapainya.

  BalasPadam
 2. Peristiwa soal jawab Imam Abu Hanifah dgn atheis memberi pengajaran, penggunaan logik akal atau ilmu kalam, diguna dgn cara yg benar, juga dpt membantu utk mempertahankan agama, selain menjadi satu kaedah berdakwah.

  BalasPadam
 3. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

  BalasPadam

Popular Posts