"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Istighfar untuk mukmin dan mukminat

*

Salah satu istighfar yang dibaca para waliyullah. Istighfar untuk mukmin dan mukminat (dibaca setiap hari 27x).
استغفر الله للمؤمنين و مؤمنات
Ertinya : Aku memohon ampun kepada Allah untuk mukmin dan mukminat.


من استغفر للمؤمنين والمؤمنات كل يوم سبعا وعشرين مرة كان من الذين يستجاب لهم ويرزق بهم اهل الارض
Dari Abu Darda' ra. Nabi Muhammad SAW. berkata : ertinya : Sesiapa membacakan istighfar untuk mukmin dan mukminat sebanyak dua puluh tujuh kali di setiap hari, maka ia termasuk golongan mereka yang terkabul doanya dan mereka yang menjadi jaminan rezeki Allah dari para penghuni bumi.". (HR. Ath-Thabaraniy)

من استغفر للمؤمنين والمؤمنات كتب الله له بكل مؤمن و مؤمنة حسنة
Dari Ubadah bin Smamit ra. Nabi Muhammad SAW. bersabda, ertinya : Sesiapa membacakan istighfar untuk mukmin dan mukminat, maka Allah mencatat satu kebajikan untuknya pada setiap seorang mukmin dan mukminat. (HR. Ath Thabarani)

Al-Imam Al-Habib Abdullah bin Alwi Al-Haddad di dalam kitabnya An-Nashaih Ad-Diniyah Wal-Washaya Al-Imaniyah mengatakan beristighfar untuk mukmin dan mukminat sebanyak 27x termasuk sifat-sifat atau kebiasaan zikirnya para Wali.

Wallahu A'lam.

Sumber: https://www.facebook.com/pondokhabib/photos/a.422328956998.217003.295419981998/10154233986336999Artikel pilihan:

Kelebihan Istighfar


*

9 ulasan:

 1. Antara hak seorg mukmin terhdp mukmin yg lain adalah doa keampunan utknya, selain doa keampunan utk dua ibu bapa, sekurang kurangnya sekali sehari.

  Allahummaghfirlana dzunubana,
  wa li walidina warhamhum kama rabbauna shoghiro,
  waghfirlilmukminina walmukminat, muslimina walmuslimat, al ahyai minhum wal amwat.
  Amiin !

  BalasPadam
  Balasan
  1. "(Para Malaikat) yg memikul Arasyh dan yg berada sekelilingnya bertasbih dan bertahmid kpd Tuhan mrk, dan mrk beriman kpdNya, dan mrk beristighfar utk org org yg beriman : Wahai Tuhan kami Yg Maha Luas Rahmat dan IlmuNya ! Mk beri ampunlah org org yg bertaubat dan mengikuti jln Engkau (dgn ketaatan) dan peliharalah mrk dr azab Neraka. Wahai Tuhan kami ! Masukkanlah mrk ke dlm Syurga yg telah Engkau janjikan kpd mrk, bersama sama org org soleh dr bapa bapa mrk dan pasangan pasangan mrk dan zuriat zuriat mrk. Sesungguhnya Engkaulah Yg Maha Perkasa lg Maha Bijaksana. Dan peliharalah mrk dr (balasan buruk) kesalahan kesalahan mrk. Dan (sesungguhnya) sesiapa yg Engkau pelihara dr (balasan buruk) kesalahan kesalahan mrk pd Hari Itu, mk sungguh Engkau telah merahmatinya, dan yg demikian itu adalah kejayaan yg besar." 40:7-9.

   Para malaikat juga berdoa utk org org mukmin yg taat.

   Padam
 2. Bila jadi amalan, insyaAllah terbuka hati utk mudah memaafkan semua org, dan dtgnya rasa kasih belas sesama muslim mukmin seluruh dunia, sepnjg zaman.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mudah mudahan juga terjauh dr sikap hasad, irihati dan bermusuhan sesama muslim.

   Rabbana la taj'al fi qulubina ghillallillazina amanu rabbana innaKa RaufurRahim.

   Padam
  2. "Hanyasanya sesama mukmin (yg sempurna imannya) itu bersaudara" dan tidak beriman (dgn iman yg sempurna) seseorg itu hingga dia suka utk saudaranya apa yg ia suka utk dirinya.

   Jika kita suka ampunan dan rahmat Allah swt utk diri kita, mk sukalah juga kita ampunan dan rahmat Allah swt utk saudara saudara seagama kita sesama mukmin jika semmgnya kita mukmin yg sempurna imannya. Bila kita minta dan berdoa ampunan dan rahmat Allah swt utk diri kita, mk tidak seharusnya kita lupakan saudara saudara mukmin kita yg lain.

   Begitu juga jika kita suka diberi kemaafan atas dosa dan kesalahan kita sesama manusia, mk hendaklah juga kita berlapang dada utk memberi kemaafan kpd semua org apatah lg sesama Islam. Mk tidaklah seharusnya ada dendam yg dipendam terhdp sesama Islam.

   Padam
 3. Assalamualaikum w.b.t Ustaz..

  boleh tak ustaz terangkan kaedah qadha sembahyang fardu secara lengkap...

  Jazzakallah

  BalasPadam
  Balasan
  1. https://www.youtube.com/watch?v=A4K0w3CQlV4

   Padam
 4. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

  BalasPadam
 5. Adakah anda memerlukan pinjaman .Kami adalah sah dan menjamin pemberi pinjaman pinjaman. Kami adalah sebuah syarikat dengan bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman tabungan kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan benefisiari dipercayai sebagaimana Kami akan gembira untuk menawarkan pinjaman Hubungi kami melalui E-mel: hammers.credit@gmail.com

  Perkhidmatan Disediakan termasuk

  * Penyatuan Hutang
  * Pinjaman Perniagaan
  * Pinjaman Peribadi.
  * Pinjaman Kereta
  * Sewa dan House Pinjaman

  Masuk kira semula jika berminat dengan kadar faedah kami sebanyak 4% tahunan. Hubungi kami melalui E-mel: hammers.credit@gmail.com

  Sila Nota: Semua individu yang berminat hendaklah menghantar mesej kepada e-mel kami untuk maklum balas segera dan butiran untuk mendapatkan pinjaman.

  Selamat sejahtera.

  BalasPadam

Popular Posts