"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Paksu Hj Hamid

*

Inilah al alim allamah al arifbillah Paksu Hj Hamid yang dikenali sebagai PakSuMid Waliullah.
Beliau mendapat ilmu Laduni di mana dia dapat membaca dalaman kita.. Kalau siapa yg pernah menziarahi nya... Perkara biasa jika dia menegur dengan bahasa kiasan yang cukup tinggi." Dan banyak sangat kiasan yang digunakan betul kena atas kepala kita. Kalau jenis solat subuh lewat atau tak bangun solat subuh..ready lah dengar dia tegur.. Ilmu laduni Allah bagi kepada hambanya yg dipilih. Banyak pesanan dia pada al fakir, alhamdulillah ditunaikan oleh Allah dapat bersama paksumid dan dapat doa khusus dari paksumid buat kami tholibul ilmi utk istiqamah. Dan lekatkan ilmu yang kami pelajari. Siapa yang tidak biasa jumpanya, pasti takut dengan teguran nya.. Bak kata Ust Abdullah Khairi, biar di atas dunia ditegur oleh Paksu daripada ditegur di akhirat kelak oleh Allah. Teguran Paksu untuk kita bermuhasabah. Tiap kali ziarahinya, dia akan tegur dengan kiasan yang mana teguran itu memang kena dan sesuai pada kita.

Teman, selagi beliau masih ada, ziarahilah dia. Sangat tinggi mantik dan balaghahnya. Tiap tegurannya dalam bentuk kiasan yg sangat tepat kena pada diri kita. Ziarahilah orang alim, dapat merawat hati yang lara. Ramai ulama dari pelosok negara datang ziarahinya. Usianya dah senja, masa kami minta aoa darinya, dia sempat berkata, "hampa juga doa buat Paksu, supaya diberi kekuatan oleh Allah, berkat doa orang mengaji." Allah...Allah...Allah... Tawadhuk ahli makrifatullah minta doa dari kami yang jahil kabir ini.. Sama-sama kita doa kepada Allah supaya sihatkan tubuh badan Paksu dan panjangkan umurnya.

Di copy dengan sedikit suntingan dari : https://www.facebook.com/khairul.affendy/posts/1054153941295546

*


Link berkaitan Pak Su Hamid :

http://qulamirulhakim.blogspot.com/2014/09/ziarah-tuan-guru-hj-abdul-hamid-bin.html

https://www.facebook.com/426979547372500/videos/631505593586560/

https://www.facebook.com/matsumas/videos/10207760433438545


*

10 ulasan:

 1. Adapun waliullah itu, walaupun diketahuinya akan aib kita, tiadalah dia akan mendedahkannya, apatah lagi mengaibkan kita di hadapan umum. Mungkin dinasehatinya secara umum sahaja.

  BalasPadam
 2. Mengetahui sesuatu yg dianggap ghaib bg org lain bukan indikasi seorg itu waliullah.
  Adakalanya ia terjadi dgn sendirinya, pd sesetgh org lain, mungkin dgn amalan amalan tertentu, dan bg sesetgh yg lain pula melalui pembelajaran dan latihan tertentu. Bahkan boleh berlaku pd mrk yg bukan Islam sekalipun. Ada yg mengatakannya mata ketiga, ada yg mengatakannya deria keenam. Apapun sudah ada teori mengenainya, bahawa bhgn tertentu dlm otak manusia dpt menerima dan menterjemah gelombang gelombang tertentu yg sampai pdnya sbgmn mata kita dpt menerima dan diterjemah oleh otak gelombang gelombang cahaya yg sampai pdnya.
  Ada yg menganggapnya satu kelebihan, sestgh yg lain merasakannya satu bebanan. Apapun yg pasti ianya adalah ujian Allah swt atas mrk, bgmn mrk mengendalikannya dan berakhlak dgnnya.

  Yg pasti waliullah itu semestinyalah seorg yg beriman dgn iman yg sempurna dan bertaqwa, yg mana antara cirinya, sentiasa menjaga akhlak yg baik dan pastinya tidak akan mendedahkan keaiban seseorg. Tak perlu risau aib kita didedahkan utk bertemu waliullah, jika mmg sebenarnya waliullah.

  WaAllahu'alam !

  BalasPadam
 3. Saya selalu meziarahi beliau...nak menuntut sata tak layak...jadi kami berkawan...penuh dgn ilmu...

  BalasPadam
 4. Waliullah itu derjatnya Assiddiqin, di atas para muttaqin, di bawah kenabian; benar lagi membenarkan.

  Benar hatinya, benar kata katanya, benar akhlaknya. Benar firasatnya, benar pendapat dan pndgnnya, benar pula mimpi mimpinya. Hati, lidah dan anggotanya sentiasa bertepatan dgn syariat.

  Dicirikan Nabi saw dgn org yg sempurna amalan wajib wajibnya, bnyk sunat sunatnya, bertepatan pancaindera dan anggotanya dgn syariat dan benar firasatnya, sentiasa zikrullah sehinggakan yg melihatnya pun akan zikrullah.

  BalasPadam
 5. Mukmin yg sempurna imannya itu dicirikan dgn ;

  1.Khusyuk solatnya,
  2.Menjauhi perkara yg sia sia / lagho,
  3.Menunaikan zakat,
  4.Memelihara kehormatan dirinya,
  5.Amanah,
  6.Menepati janji,
  7.Memelihara kesempurnaan solatnya.

  Muttaqin pula dicirikan dgn akhlak yg mulia ;

  1.Pemurah,
  2.Tenang, penyabar, tak mudah marah,
  3.Pemaaf, tidak berdendam,
  4.Penyantun, berlapang dada, suka membantu, ringan tulang,
  5.Sentiasa bertaubat,
  6.Sentiasa zikrullah.

  BalasPadam
 6. dulu pas SMP sering banget menziarahi beliau

  BalasPadam
 7. jamilll, baarokallahu fiihim wa ahlihim

  BalasPadam
 8. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

  BalasPadam

Popular Posts