"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Hukum Meninggalkan Solat Fardu

*

Hukum meninggalkan solat fardu dengan sengaja tanpa keuzuran yang dibenarkan oleh syarak adalah haram dan berdosa besar.

Pelaku wajib segera memohon keampunan kepada Allah (istighfar) dan bertaubat. Jumhur ulamak mengatakan wajib qada' (ganti) solat tersebut.

"Perjanjian di antara kita orang Islam dan orang kafir ialah solat dan sesiapa meninggalkan solat sesungguhnya dia telah menjadi seorang kafir. (HR al-Tirmidzi)

Nabi shalallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Sesungguhnya yang membezakan antara seseorang dengan kesyirikkan dan kekufuran adalah dengan meninggalkan solat". (HR Muslim)

Diterangkan oleh An-Nawawi bahawasanya orang yang meninggalkan solat dengan menolak atau mengingkari kewajipan solat, dipandang telah menjadi kafir, telah terkeluar dari Islam. (ijma' ulamak Islam).

Jika dia meninggalkan solat kerana malas atau lalai tetapi masih mengi'tikadkan kewajiban solat itu atas dirinya, maka Imam Malik dan Asy Syafi'i menetapkan bahawa orang itu tidak kafir, hanya dipandang fasik (melakukan dosa besar) dan disuruh bertaubat. Jika dia tidak mahu bertaubat, nescaya dibunuh, selaku suatu hukuman yang mesti dijalankan.

Segolongan ulamak salaf, diantaranya Ahmad dan Ishaq menetapkan bahawa orang yang meninggalkan solat telah kafir dan dihukum bunuh selaku seorang kafir.

Abu Hanifah dan al-Muzany menetapkan bahawa orang yang meninggalkan solat tidak dikafirkan dan tidak dibunuh, hanya dipenjarakan dan dita'zirkan sehingga dia kembali mengerjakan solat.

Wallahu a'lam.

Link pilihan :

Cara Qadak Ganti Solat Fardu

Solat Sunat Menampung Kekurangan Solat Fardu

Kepentingan Solat

https://www.facebook.com/shahrulzaman.ismail/videos/vb.1402607888/10214690079631289 


*

17 ulasan:

 1. Dlm menjalani kehidupan harian, dek kerana kejahilan dan kealpaan sering terjadi, sengaja atau tidak melakukan perkara syirik atau perkara yg merosakkan aqidah. Bg org yg solat, diperbaharui Syahadah keislamannya sekurang kurangnya 9 kali sehari semalam. Bg yg tidak solat ketika manakah pula dia memperbaharui Syahadahnya ?

  BalasPadam
 2. Cara termudah nak masuk neraka,
  tak perlu buat apa apa,
  TAK SOLAT !

  BalasPadam
  Balasan
  1. Seringan ringan perbuatan kufur, adalah meninggalkan solat fardhu dgn sengaja, melupuskan segala amal baik sebelumnya. Dan jika tanpa sedikit pun rasa bersalah, tanpa sedikit pun rasa kesal atau penyesalan, ditakuti terkeluar Islam seketika itu juga hinggalah dia bersyahadah semula.

   Padam
 3. Seorg muslim itu adalah seorg yg mengakui dan mengucapkan dua kalimah Syahadah, dan tidak melakukan perkara kufur.

  Sebesar besar perkara kufur adalah syirik dan serendah rendahnya meninggalkan solat fardhu dgn sengaja.

  Adalah perkara kufur itu membatalkan Syahadah dan menghapuskan segala amal baik sebelumnya.

  Sgt ditakuti bg org org yg meninggalkan solat fardhu dgn sengaja itu mati dlm keadaan kufur, yg tak sempat memperbaharui Syahadahnya.

  BalasPadam
 4. Mengenal pasti kedudukan diri melalui solat ;

  A. Pelaku perbuatan kufur ("allazina kafaru"), tergolong fasikin.
  1. Tak kisah nak solat.
  2. Kadang solat, kadang tidak, ikut sempat, ikut suka, ikut mood.
  Batasnya antara Islam dan kufur itu adalah meninggalkan solat fardhu dgn sengaja.

  B. Muslim yg cacat atau tidak sempurna imannya.
  3. Solat fardhu cukup, jika tertinggal, diqadha'nya, tp tiada khusyuknya, dan tidak sempurna rukun rukun dan syarat syaratnya.

  C. Mukmin yg soleh.
  4. Solat solatnya khusyuk dan sempurna (segala rukun rukun dan syarat syaratnya). Sempurna solat fardhu bg kaum lelaki adalah secara berjamaah di masjid masjid atau di surau surau.
  5. Sudah merasa nikmatnya solat, hingga sering memperpanjang solat solat sunatnya yg dilakukan secara sendirian.
  6. Solat adalah nikmat terbesar bgnya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Golongan pertama, fasikin yg ditakuti tergolong kafirin.
   Golongan kedua, fasikin.
   Golongan ke 3, muslim yg cacat dan tidak sempurna imannya.
   Golongan ke 4, para mukmin solehin.
   Golongan ke 5, para muttaqin.
   Golongan ke 6, para waliullah, siddiqin, muqarrabin.

   Padam
  2. Cirinya para waliullah (siddiqin, muqarrabin);
   1.Sempurna segala amalan wajib wajibnya.
   2.Memperbnyk dan istiqamah dgn amalan sunat sunatnya.
   3.Segala perbuatan dan akhlaknya bertepatan syariat.
   4.Bertepatan firasatnya dgn Kehendak Allah swt.
   5.Bila melihatnya mengingatkan kita utk zikrullah (semestinya mrk sendiri sentiasa dlm keadaan berzikrullah)
   6.Semestinyalah seorg yg beriman dgn iman yg sempurna, bertaqwa dgn taqwa yg sempurna.
   7.Mendlm ilmu dan fahaman agamanya (arrosikhuna fil ilmi).
   8.Dpt merasakan nikmatnya solat hinggakan solat adalah nikmat terbesar yg dirasainya.

   Cirinya para muttaqin ;
   1.Semestinya seorg mukmin soleh yg sempurna imannya, sempurna syariatnya.
   2.Bersifat ihsan dan wara'. Ihsan, dpt merasakan dirinya sentiasa dlm pengawasan Allah swt. Wara', sentiasa menjaga batasan batasan agama, sentiasa berhati hati menjauhi segala yg tidak disukai Allah swt dan segala yg sia sia dan lagho.
   3.Sempurna baik akhlaknya, bersikap tenang, tawaddu', penyantun, pemurah, penyabar, pemaaf, sentiasa taubat, sentiasa zikrullah.
   4.Sudah dpt merasakan nikmatnya solat, hingga memperbnyk solat solat sunatnya.

   Cirinya para mukmin solehin (sempurna imannya);
   1.Hidupnya dlm batasan agama, segala kefardhuan disempurnakan, segala larangan dijauhi, jika terlanjur melanggar batasan agama, segera istighfar, segera taubat.
   2.Melazimi membaca dan mentadabburkan AlQuran dan Hadis Hadis Nabi saw, melazimi pengajian pengajian agama, memakmurkan masjid masjid dan surau surau dgn bersolat fardhu secara berjamaah.
   3.Tiga sifat semestinya ada pdnya ; syukur, sabar dan tawakkal.

   Padam
  3. Sambungan cirinya mukmin solehin (sempurna imannya) ;
   4.Sempurna dan khusyuk solatnya.
   5.Menjauhi perkara perkara dan perbuatan perbuatan yg sia sia dan tidak bermanfaat.
   6.Ikhlas, amanah, benar dan menepati janji janjinya.

   Padam
  4. Cirinya muslim yg cacat dan tidak sempurna imannya ;
   Sekurang kurangnya seorg muslim itu, mengerjakan, tidak meninggalkan solat solat fardhunya dgn sengaja, dan menjauhi perkara perkara kufur yg boleh membatalkan Syahadah. Sedang syariat selainnya kurang diberi perhatian, bnyk juga yg wajib ditinggalkannya, dan bnyk juga yg terlarang dilakukannya. Cuai pula utk istighfar dan taubat.

   Padam
  5. Yg mencuaikan solat solat fardhunya dan yg meninggalkan terus, tidak mengendahkan solat solat fardhunya, tak mengendahkan hukum hakam agama, adalah termasuk golongan fasikin dan pelaku perbuatan kufur, walaupun mengaku sbg seorg muslim, ditakuti matinya sbg seorg kafir.

   Padam
 5. Solat tiang agama.
  Batasnya Islam dan kufur, bila meninggalkan solat solat fardhunya dgn sengaja.
  Tidaklah sepakat sekelian sahabat r.anhum. dlm sesuatu perkara kecuali ttg kufurnya org yg meninggalkan solat fardhu dgn sengaja.
  Iblis yg sebelumnya taat menjadi kafir kerana enggan sujud kpd Adam a.s. atas perintah Allah swt. Apakah manusia dan jin, tidak menjadi kafir bila enggan sujud kpdNya atas perintahNya ?

  Jgnlah sesekali meninggalkan solat, jgn cuaikan solat, kasihanilah diri diri kita sendiri.

  BalasPadam
 6. Yg mencuaikan solat termasuk pendusta agama.

  1. "Kecelakaan yg besarlah pd Hari Itu bg org org yg mendustakan. Dan apabila dikatakan kpd mrk "rukuklah !", mrk tidak rukuk". QS77:47-48.
  2. "Tidakkah kamu lihat org yg mendustakan agama ? Itulah org yg (1) mengherdik anak yatim, dan (2) tidak mengajak utk memberi makan org org miskin, mk celakalah bg org org yg solat (iaitu) (3)org org yg lalai dr solatnya, (4) org org yg riya', dan (5) tidak memberi pertolongan." QS107:1-7.

  BalasPadam
 7. Yg tak solat diazab di Neraka Saqar.
  Yg mencuaikan solat, kadang solat kadang tidak, ikut suka, ikut mood, diazab di Weil, lubang celaka dlm Neraka Jahannam.
  Na'uzubillah !

  BalasPadam

Popular Posts