"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Kelebihan Lailatul Qadar

*


Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda, "Sesiapa berdiri (solat) pada malam al-Qadar dengan penuh keimanan dan mengharap pahala dari Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR Bukhari dan Muslim).

“Malam al-Qadar adalah malam yang indah penuh kelembutan, cerah, tidak panas dan tidak juga dingin. Manakala pada keesokan harinya sinar matahari kelihatan lemah kemerah-merahan.” (Hadis Riwayat al-Bazzar)

Dari Aisyah Radiallahuanha, sesungguhnya Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda, "Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadan". (HR Bukhari)

Aisyah Radiallahuanha mengatakan, “Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam beriktikaf (duduk di dalam masjid) pada sepuluh hari yang terakhir pada bulan ramadhan”. (HR Bukhari)

Aisyah Radiallahuanha mengatakan, “Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (HR Bukhari dan Muslim)

Daripada Aisyah r.a., katanya: "Saya berkata: "Ya Rasulullah, jikalau saya mengetahui bila lailatul-qadar itu, apakah yang harus saya ucapkan pada malam itu?" Beliau menjawab: "Ucapkanlah: "Allahumma innaka ‘afuwun tuhibbul ‘afwa fa’ fu ‘anni" (Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf dan suka memaafkan, maka maafkanlah aku). (HR Termidzi)

Hikmah Allah menyembunyikan pengetahuan tentang bila terjadinya lailatul qadar di antaranya adalah agar terbeza antara orang yang sungguh-sungguh untuk mencari malam tersebut dengan orang yang malas.

Wallahu a'lam.Link pilihan:

Panduan Iktikaf

Kelebihan Solat Tarawih

Kelebihan Sedekah di Bulan Ramadan

Zakat Fitrah*

11 ulasan:

 1. Sama-samalah kita mencari Lailatulqadar dengan menambahkan beribadah di 10 malam terakhir ini.

  BalasPadam
 2. Agar terbeza antara orang yang sungguh-sungguh mencari redha Allah dengan orang yang beribdaha hanya semata-mata mencari malam tersebut

  BalasPadam
 3. salam. minta izin utk dikongsi. tq :)

  BalasPadam
 4. Mints izin utk berkongsi.tq

  BalasPadam
 5. kata al imam.ghazali dll ----dpt dketahui mlm lailatul qadr dgn awal ramadhan

  jk awal ramadhan ahad atau rabu mk LQnya 9 likur
  '' ' ' isnin ' " 21
  " " " selasa " jumaat" " 27
  "" "" " khamis " " 25
  ' " " sabtu " " 23

  kata syeikh abu alhasan mula .mula aku baligh hingga sekarang tiada luput akan daku al qadr itu dgn mengamalkan kaedah ini

  dpetik dari RUKUN SEMBAHYANG MELAYU.

  BalasPadam
 6. .
  .
  .
  .

  " " ..
  ..

  BalasPadam
 7. Malam Al- Qadr adalah malam yang pasti turun di bulan Ramadhan dan lebih baik dari 1000 bulan...carilah wahai semua shabat.....yang penting takwa dan usaha ..kunci ibadat kita ...InsyaAllah...

  BalasPadam
 8. Pasti kita laluinya setiap tahun, samaada diambil kesempatan atau tidak sahaja.
  Sesiapa yg setiap solat fardhunya berjamaah di masjid, setiap malam Ramadhannya bertarawikh dan witir, membaca Al Quran dan bnyk berzikir, bnyk pulak berbuat baik, membantu menolong dan mempermudahkan urusan manusia pasti mendptkannya setiap tahun. Jika berterusan sedemikian sepanjang 50 tahun usia mukallafnya, mk seolah olahnya demikian amalannya setiap malam selama lebih 4166 tahun.

  BalasPadam

Popular Posts