"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Nazak

*


Nazak atau sakaratul maut ialah suasana atau keadaan ketika hampir kematian.

Setiap kita akan menghadapinya pada suatu masa nanti.

Sakaratul maut adalah suatu keadaan yang sangat sukar dan menyakitkan.

Nabi yang mulia pun merasa sangat sakit ketika menempuh sakaratul maut.
Daripada Aisyah Radhiallahu anha berkata: "Aku melihat Rasulullah sedang menghadapi sakaratul-maut dan di sisinya ada sebuah mangkuk berisi air, kemudian beliau memasukkan tangannya kedalam air sambil berdoa : "Ya Allah! berikanlah pertolongan kepadaku untuk menghadapi kepedihan mati dan sakaratul-maut". (Riwayat Tirmizi)

Mari amalkan doa ini, moga Allah memberi pertolongan dan kemudahan kepada kita pada masa menempuhi sakaratul maut nanti.

“Allah humma haw win ‘alai na fii sakara til maut”.
(Ya Allah, permudahkanlah kami menghadapi sakaratul maut).

Jangan lupa meminta ampun kepada Allah di saat menhadapi sakaratul maut kerana pintu taubat masih terbuka selagi roh belum sampai ke halkom. Jika tidak dapat disebut dengan mulut, ucapkan di dalam hati, “Astagh firullah” atau “Ya Allah ampunkan dosa-dosa aku”.

Di ketika ini kalimah yang perlu sering dilafazkan ialah “LA ILA HA ILLALLAH”.

Diharapkan ada ahli keluarga yang akan mengingatkan dan mengajarkan kita untuk menyebut “LA ILA HA ILLALLAH” di saat genting sakaratul maut nanti.

“Sesiapa yang akhir ucapannya: لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّه “Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah”, dia akan dapat masuk syurga”. [HR Abu Daud 3/190. Lihat: Sahih Al-Jami' 5/432].

Ibnu Arabi, seorang ulama tasawuf dan ahli tafsir, waktu sedang sakaratul maut, anaknya telah mentalkinkan “LA ILA HA ILLALLAH”, beliau sebaliknya menjawab, " Tidak!!! Tidak!!! Tidak!!! " Kejadian itu sangatlah mengejutkan anaknya. Setelah agak lega sedikit, dia meminta air, lalu dihulurkan oleh anaknya. Anaknya bertanya, " Mengapa bapa menafikan kalimah syahadah? " Beliau menjawab, " Oh, tidak anakku, aku tidak mendengarnya melainkan suara syaitan yang mengajak aku megikut agama Nasrani dan Yahudi! "

Pada saat sukar ini juga, iblis pula akan datang berusaha buat kali terakhir untuk menyesatkan kita.

Jika kita terpedaya dengan pujuk rayu iblis ketika sakaratul maut maka amatlah rugi kerana mendapat kesudahan yang buruk (Su ul hotimah).

Jika kita berjaya mengatasi tipu helah iblis ketika itu maka dapatlah kita kesudahan yang baik (Husnul hotimah).

Mari amalkan doa ini, moga Allah menolong kita untuk berjaya mendapat Husnul hotimah.

“Robbana la tu ziq qulu bana bak da iz hadai tana wahab lana mil ladunka rahmah innaka antal wahab” (Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.)

“Allah humma tim lana bi husnil hotimah, Wala tah tim ‘lai na bi su il hotimah”
(Ya Allah, dapatkanlah kami kesudahan yang baik dan jauhilah kami dari kesudahan yang buruk) - Klik Sini


Kepada Allah berserah.


*

9 ulasan:

 1. terime kasih byk2...semoga Allah yg Maha Pengasih memberi kite semua kesudahan yg baek...amin

  BalasPadam
 2. Alhamdulillah...semoga Allah mengampunkan segala dosa-dosaku.

  BalasPadam
 3. tq for sharing..i like yr site...=)

  BalasPadam
 4. Tiga keadaan manusia menghadapi kematian saat sakarat,
  1. Gembira, lepas dia dr susahnya dunia, menghadap bahagia dan bakal bertemu kekasih kekasihnya yg mendahuluinya terutama Nabi saw dan Sahabat Sahabatnya r,anhum. Golongan Al Muqarrabin.
  2. Tenang, kerana yakin dgn janji keselamatan, ampunan dan rahmat bg mukmin yg soleh. Golongan Ashabul yamin.
  3. Resah, keluh kesah, takut. Tak tahu apa yg menantinya selepas kematian, atau mungkin tahu balasan azab yg menantinya. Golongan Al Mukazzibin addholliin. Nau'zubillah !
  WaAllahu'alam !

  BalasPadam
 5. Petua Nabi saw utk umatnya agar bertemu Allah swt dlm keadaan senyum, amalkan membaca seperenam Al Quran setiap malam. Surah At Takasur itu bersamaan dgn seperenam Al Quran.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Amalkan juga Sayyidul Istighfar / Penghulu Istighfar setiap pagi dan awal malam.

   Padam
  2. Setiap lepas solat fardhu, jgn ditinggalkan ayatul Qursiy.

   Padam
 6. Sentiasa ingatkan Allah swt, bnykkan zikrullah dlm senang dan susah, dlm lapang dan sibuk, moga Allah swt Mengingati kita dan Mengingatkan kita akan Diri dan KalimahNya bila kita dlm kesukaran dan kesusahan.

  BalasPadam

Popular Posts