"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Jangan Biasakan Bohong Dusta

*

"Jujur itu menimbulkan ketenangan, sedangkan dusta mengakibatkan kebimbangan." (HR Tirmidzi)

“Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka dia adalah munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka dia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya. Iaitu apabila diberi amanah dia khianat, apabila bercakap dia berdusta, apabila berjanji dia mungkir dan apabila bertengkar dia mengenepikan kebenaran.” (HR. Ahmad)

Dari Ibnu Mas'ud ra. Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, "Sesungguhnya benar/jujur itu membawa kepada kebaikan dan kebaikan akan membawa ke syurga, seseorang yang membiasakan benar/jujur sehingga dia ditulis di sisi Allah sebagai orang yang benar/jujur. Dan berhati-hatilah kalian dari dusta, sesungguhnya dusta itu membawa kepada kejahatan dan kejahatan itu membawa ke neraka, seseorang akan selalu atau membiasakan berdusta akan ditulis di sisi Allah sebagai seorang pendusta." (HR Bukhari dan Muslim)

Wallahu a'lam.Link pilihan:

Sebab Utama Masuk Neraka

Bohong Yang DiBenarkan

Orang Yang Muflis*


3 ulasan:

 1. bohong ni sikap buruk memudaratkan kesihatan perasaan..baik tak payah, bab sikologi ok kot tu lah sunat..

  BalasPadam
 2. Selain 4 sifat yg disebutkan, eebesar besar sifat munafik lainnya, bila mengambil org kafir sbg wali, pemimpin, teman atau rakan baik dgn mengenepikan org org yg beriman, dikecualikan jika kita dlm keadaan lemah dan ada sesuatu yg ditakuti dr org kafir berkenaan (3:28, 4:139, 58:14). Apatah lg jika persekongkolan berkenaan utk menjatuhkan muslim lain.

  Selain itu antara sifat simunafik lg ;

  1.Berolok olok, bersenda gurau, bermain main dgn perkara agama, berkaitan Allah swt, Rasullullah saw atau ajaran ajaran agama. 9:65.
  2.Solat dlm keadaan riya', malas, lalai dan tergesa gesa. 4:142, 9:54, 107:5,6.
  3.Tidak senang bila Islam dan umat Islam mendpt kebaikan, bahkan gembira bila Islam dan umat Islam ditimpa musibah. 9:50, 4:141.
  4.Mengikuti Islam bila menguntungkan dirinya, merasa berat dan enggan bahkan meninggalkan dan menolaknya bila dirasakan merugikan dirinya.2:85, 22:11, 24:49.
  5.Berlaku sewenang wenang bila berkuasa. 47:22.
  6.Merasa berat, enggan, tidak redha, menolak bahkan menghalang halangi dr berhukum dgn hukum hukum Allah swt, dan memilih utk berhukum dgn hukum selain hukumNya. 4:60,61. 24:47-53.
  7.Zakat dan sedekah dianggap merugikan, ditunaikan dgn rasa enggan dan terpaksa. 9:54,98.
  8.Memperkecil, memperlekeh, meremehkan kebaikan org beriman. 9:79.
  9.Merperolok olok, merendah rendahkan, mempersenda dan menganggap bodoh org org beriman yg taat beragama. 2:13, 83:29,30.
  10.Zikirnya sedikit hanya utk riya' dan sum'ah. 4:142,

  BalasPadam
  Balasan
  1. Antara ciri terbesar dr org munafik itu ;
   bila lebih suka dan lebih rela berwalikan org kafir dgn mengenepikan org beriman. 4:139.
   "wali" yg membawa maksud ; berketuakan, berteman rapat dan org kepercayaan.
   Umat Islam yg melakukannya, sengaja mengundang Murka dan azab Allah swt. 4:144.

   Padam

Popular Posts