"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Mati Dalam Keadaan Islam

*

Dari Syaidina Usman r.a. katanya Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda; "Sesiapa mati dalam keadaan dia yakin tiada Tuhan selain Allah maka dia akan masuk syurga." (HR Muslim)

Sesiapa yang mati dalam keadaan Islam (beriman), dia dijamin akan dapat masuk Syurga.

Sesiapa yang mati dalam keadaan Islam, ada juga yang akan masuk Neraka untuk pembalasan dosa tetapi dia tidak kekal di Neraka. Setelah selesai hukuman, dia akan dikeluarkan dari Neraka dan dimasukkan ke Syurga.

Sesiapa yang mati dalam keadaan BUKAN ISLAM, dia tidak akan dapat masuk Syurga dan akan masuk Neraka dan kekal di Neraka buat selama-lamanya.

Wallahu a'lam.


Link pilihan:

Doa Kekal Hidayah

Jangan Terlalu Yakin Kita Mati Dalam Islam

Sakaratul Maut

Cara Hindari Neraka

Orang Islam Tidak Kekal Dalam Neraka
 

*

11 ulasan:

 1. Jgn mati kecuali dlm keadaan Islam.
  Islam dlm ertikata,
  1. Beragama Islam dan tidak terbatal keIslamannya dan tidak mensyirikkan Allah swt,
  2. Taat dan patuh kpd perintah Allah swt, tidak dlm keadaan maksiat kpd Allah swt,
  3. Sejahtera hatinya bersangka baik terhdp Allah swt.
  WaAllahu'alam !

  BalasPadam
  Balasan
  1. Allahumma ja'alna minalladzina man ataAllahubiqalbin salim.

   Allahumma ! jadikanlah kami dr klgn org org yg dtg kpdMu dgn hati yg sejahtera (tenang).
   Matinya tenang, Barzakhnya tenang, bangkitnya tenang, Mahsyarnya tenang, Hisabnya tenang, Mizannya tenang, Shirathnya tenang, hingga diiring ke hadapan pintu pintu Syurga dlm keadaan tenang, masuk ke Syurga bersama sama Nabi saw dan umatnya yg soleh soleh dlm keadaan tenang, insyaAllah.

   Tandanya org yg tenang, terlihat sejak di dunia lagi, sentiasa tenang menghadapi segala persoalan hidupnya. Tenang ibadahnya, tenang hatinya, tenang melakukan segala kerja, tenang menghadapi masalah dan kesusahan, tenang dlm senang dan susah, tenang menghadapi provokasi, tenang tak mudah marah.

   Padam
 2. "Org org yg beriman dan tidak mencampur adukkan imannya dgn kezaliman (syirik), mrk itulah org org yg mendpt keamanan dan mrk itulah org org yg diberi petunjuk." 6:82.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Syirik itu dlm peribadatan, dlm berhukum dan dlm pengurusan harta.

   Padam
 3. "Mk sekiranya dia (simati itu) tergolong golongan al muqarrabiin, mk bgnya kerehatan, keharuman menyegarkan dan Syurga kenikmatan." 56:88-89.

  "Dan sekiranya dia (simati itu) termasuk golongan kanan, mk (dikatakan kpdnya) ' keselamatan-kesejahteraan bg kamu (kerana) termasuk golongan kanan'." 56:90-91.

  "Dan sekiranya dia (simati itu) termasuk golongan yg mendustakan dan sesat, mk bgnya kepanasan didihan air, dan bahang-bakaran panas Neraka Jahim." 56:92-94.

  "Sesungguhnya ini adalah keyakinan yg benar (kebenaran yg sesungguhnya), mk bertasbihlah dgn menyebut nama Tuhanmu Yg Maha Besar." 56:95-96.

  BalasPadam
 4. Muslim itu ahli Syahadah yg mengamalkan syari'at syari'at Islam, mentaati yg disuruh, menjauhi yg dilarang, semampu mampunya, dilaksanakanya dlm keadaan rela atau terpaksa.

  Mukmin itu pula, muslim yg ada pdnya sifat syukur dan sabar. Syari'at agama dilaksanakan dgn sesempurna sempurnanya, dlm keadaan rela dan redha.

  Muttaqin itu pula, mukmin yg pemurah, penyabar, pemaaf, penyantun, sentiasa zikrullah, sentiasa bertaubat, bersikap tenang, tawaddu' dan bersopan santun; sempurna syari'atnya, sempurna imannya, segala yg disyari'atkan dilaksanakan penuh penghayatan dgn rasa gembira dan seronok.

  BalasPadam
 5. Pengucap Syahadatain itu beberapa tingkatannya :

  1. Golongan pertama, sekadar tahu mengucap, tp tak tahu dan tak ambil tahu halal haram, tak tahu dan tak ambil tahu hukum hakam agama, tak tahu dan tak ambil tahu batas batasan agama. Tp tak mengaku murtad atau keluar dr Islam, tetap mengaku sbg org Islam. Entahkan Islam, entahkan kufur, entahkan munafik, tp bila mati tetap diuruskan sbg org Islam.

  2. Golongan kedua, sentiasa berbolak balik antara Islam dan kufur samada kerana kejahilannya, atau kerana kecuaian dan kealpaannya memerhatikan perkara perkara kufur yg boleh membatalkan Syahadatainnya, hingga sering sahaja dilakukannya. Batasnya Islam dan kufur itu, meninggalkan solat fardhu dgn sengaja. Dan terbesar perkara kufur itu syirik jali / kabir / terang terangan.

  3. Golongan ketiga, solat fardhu tidak ditinggalkannya, perkara perkara kufur dijauhinya, namun kewajipan selainnya kurang diperhatikannya. Cirinya muslim yg tidak sempurna imannya, atau cacat imannya.

  4. Golongan keempat, muslim mukmin yg soleh, hidup sentiasa dlm batasan agama, dlm ketaatan. Diketahui golongan ini, sekurang kurangnya, sentiasa membaca dan mentadabburkan Al Quran, dihiasi pula akhlak mulia, sbgmn disebut Nabi saw, syukur dan sabar.

  BalasPadam
  Balasan
  1. 5. Golongan kelima, muslim mukmin muttaqin, sempurna Islamnya dgn ketaatan, sempurna imannya, sentiasa syukur dan sabar, mulia akhlaknya, disebut dlm Al Quran dgn sifatnya yg pemurah, penyabar, pemaaf, penyantun, sentiasa zikrullah dan sentiasa bertaubat. Dpt kita kenali golongan ini dr mrk mrk yg sentiasa dlm keadaan berzikrullah.

   6. Golongan keenam, para siddiqin, amalan dan akhlaknya, ringkasnya adalah Quran dan Sunnah. Mendlm ilmunya, mendlm kefahamannya, benar kata kata dan tingkahlakunya, benar firasatnya, bahkan benar mimpi mimpinya.

   WaAllahua'lam !

   Padam
  2. Islam, iman dan taqwa.

   Islam itu bermula dgn ikrar Kalimah Syahadah, kekal dia dgn solat, sempurna dia dgn taat. Sempurna Islamnya, sempurnalah taatnya.

   Iman itu bermula dgn percaya, bertambah dia dgn ilmu, teguh dia dgn yakin. Bermula dgn ilmul yakin, ainul yakin, tertingginya haqqul yakin. Sempurna iman itu bila sempurna 6 syarat bg kesempurnaan iman : ikhlas, jujur (benar), amanah, syukur, sabar, tawakkal. Tak sempurna iman tanpanya. Terzahir kesempurnaan iman itu pula dgn rasa cintanya terhdp Allah swt, RasulNya saw, Ayat ayatNya, serta apa jua yg berkaitan dgnNya, dan juga rasa kasih sesama mukmin.
   Yg sempurna imannya tentulah yg telah sempurna Islamnya, sempurna taatnya.

   Taqwa itu pula pd sikap dan akhlak, hasil dr iman dan keIslaman yg sempurna. Dua rukunnya ; ihsan dan wara'.
   Ihsan itu sentiasa merasa diri dlm pemerhatian dan pengawasan Allah swt. Wara' itu pula sntiasa berusaha melakukan yg disukai Allah swt dan menjauhi yg tidak disukaiNya.
   Terzahir taqwa itu dgn ciri ciri akhlak yg mulia, dicirikan Nabi saw dgn cirinya org yg dicintai Allah swt ; tenang, tawadduk, lemah lembut bersopan santun. Dicirikan dlm Al Quran pula dgn sifat sifat ; pemurah, penyabar, pemaaf, penyantun, sentias taubat, sentiasa zikrullah.
   Yg sempurna taqwanya, tentulah yg telah sempurna Islam dan taatnya, telah sempurna juga imannya.

   Padam
 6. Penyesalan 4 golongan selepas dtgnya kematian / ajal.

  1. Org kafir - Menyesal kerana tak beriman, tak Islam. Jika kembali ingin sekali bersyahadah, menjadi muslim dan beriman.

  2. Org fasik - Menyesal kerana tak bertaubat dan tak beramal soleh. Jika kembali ingin sekali bertaubat dan melakukan amal amal soleh.

  3. Org beriman - Menyesal kerana kurangnya dia bersedekah. Jika kembali ingin sekali dia memperbnykkan sedekah. (Syaratnya utk tergolong org org yg soleh adalah golongan yg bnyk bersedekah).

  4. Org yg soleh - Menyesal akan masa masa yg terluang tanpa zikrullah. Jika kembali ingin sekali mengisi setiap masa yg ada, yg terluang, mengisi setiap peluang yg ada dgn zikrullah.

  Moga kita tak menyesal nanti.

  BalasPadam

Popular Posts