"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Nasib Baik ?

*

Bukan nasib baik.. ketentuan Allah jua..

*

10 ulasan:

 1. alhamdulillah.
  tp mesti terlepas juga dr mulut kita..

  BalasPadam
 2. Apakah ada kebetulan ? Atau semmgnya Takdir dan Ketentuan Allah swt.

  BalasPadam
 3. Akan ditanya nikmat nikmat yg kita kecapi dr sekecil kecil hingga sebesar besarnya, yg kita sedari atau tidak kita sedari. Kita syukuri atau tidak kita syukuri, utk apa kita pergunakannya, bgmn kita manfaatkannya, utk ketaatan atau sebaliknya.
  Akan ditanya dan dipertanggungjawabkan setiap amalan dan perbuatan yg kita lakukan, ketaatan atau maksiat, bermanfaat atau yg sia sia. Akan dipertanggungjawabkan juga perintah wajib yg ditinggalkan yg diabaikan, yg disedari atau yg tidak disedari kerana membiarkan diri dlm kejahilan.
  Dihisab diperhitungkan zahir dan batinnya, jujur ikhlas atau sebaliknya.
  Mk diampunkan sesiapa yg dikehendakiNya (yg sentiasa bertaubat, menginsafi diri dan memperbaiki diri, insyaAllah), dan diazabkan sesiapa yg dikehendakiNya (yg fasik, yg kufur, yg syirik, yg mengabaikan dirinya, mengabaikan Tuhannya). WaAllahu'alam.

  BalasPadam
 4. Qadha' dan Qadr ;

  Qadha'
  Apa yg terjadi, apa yg berlaku,
  Ketentuan, ketetapan Allah swt yang menjadi KehendakNya yang pasti terjadi.

  Qadr
  Hukum Ketentuan Allah swt dgn Quwwah dan Kekuasaan drNya.
  Proses bgmn Qadha' itu terjadi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. So, semuanya berlaku dgn Kehendak dan Kekuasaan dr Allah swt,
   tiada nasib baik, tiada nasib malang, tiada kebetulan, semuanya Kehendak Allah swt yg berlaku dgn Kuasa drNya, menjadi ujian bg kita, bgmn akhlak kita, penerimaan kita dan apa tindakan kita reaksi kpdnya.
   Bila syukur dan sabar tanda iman.
   Bila bereaksi dgn akhlak yg baik, mulia, tanda taqwa.
   Jika sebaliknya, tanda iman yg cacat dan tidak sempurna, atau semmgnya tidak beriman.

   Padam
  2. Jika dikatakan doa boleh merubah takdir / qadr, atau mukjizat dan karamah menyalahi takdir / qadr, mk itu hanyalah pd ilmu manusia, tidak pd Ilmu Allah swt.
   WaAllahu'alam !

   Padam
  3. Bg kita khiyar (pilihan) dan ikhtiar (usaha / kasbun), memilih dan berusaha yg baik atau yg buruk, itulah yg dipertanggungjawabkan.

   Padam

Popular Posts