"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Hidupkan Sunnah

*"Sesiapa menghidupkan sunnahku maka dia benar-benar mencintaiku, sesiapa yang mencintaiku maka dia akan bersamaku di syurga." (HR. Tirmidzi)

*

5 ulasan:

 1. As'salamualaikum , izinkan sy share . JazaakALLAHu Khaira

  BalasPadam
 2. InsyaAllah.. Akan sntiasa brusaha!
  Trima kasih atas pringatan yg ckup brmakna!

  BalasPadam
 3. Rukun Islam yang pertama adalah aku naik saksi tiada tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi Muhammad pesuruh Allah. Untuk kalimah mulia ini tertanam ke dalam hati setiap umat Islam kita hendaklah menunaikan hak kalimah ini iaitu mengajak kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.

  Apakah hak kalimah ini? Hak kalimah ini adalah, apabila kita melihat kemungkaran yang manusia lakukan terhadap Allah secara terang-terangan, kita hendaklah mencegahnya dengan mengajak kepada kebaikan. Kita hendaklah bermula dengan mencegah punca bagi segala kemungkaran.

  Punca bagi segala kemungkaran apabila manusia tidak mahu mengaku tiada tuhan melainkan Allah dan mengaku Nabi Muhammad s.a.w. adalah pesuruh Allah perlu dicegah dengan kebaikan iaitu diajak mengucap 2 Kalimah Syahadah.

  Mungkar kedua yang dilakukan oleh seseorang yang telah mengucap kalimah mulia adalah mereka tidak menyampaikan kalimah mulia kepada mereka yang tidak pernah mengucap kalimah mulia dan yang ketiga mungkar yang dilakukan oleh seseorang yang telah mengucap kalimah mulia adalah tidak menunaikan solat lima waktu perlu dicegah dengan kebaikan iaitu diajak menunaikan hak kalimah- amar makru nahi munkar dan solat
  http://drnasoha.wordpress.com/2012/04/02/lima-rukun-islam/

  BalasPadam

Popular Posts