"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Abu Lahap

*

Abu Lahap adalah musuh utama Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam semasa baginda mula menyampaikan ajaran Islam. Pelbagai aniaya dan kejahatan telah dilakukan oleh Abu Lahab keatas Nabi dan sesiapa yang mengikuti ajaran Islam. Abu Lahap sungguh-sungguh bermusuhan dengan Nabi sehingga berusaha agar Nabi dibunuh.

Abu Lahap adalah bapa saudara Nabi sallallahu `alaihi wa sallam. Nama sebenar Abu Lahap ialah Abdul Uzza bin Abdul Mutalib. Abu Lahab adalah abang kepada ayahanda Nabi, Abdullah bin Abdul Mutalib.


Diriwayatkan bahwa Abbas bin Abdul Mutalib bermimpi bertemu Abu Lahab dan Abbas bertanya padanya, “bagaimana keadaan mu?”, Abu Lahab menjawab, “aku sedang disiksa, tetapi pada setiap hari isnin siksaan ke atas aku diringankan kerana pada hari kelahiran Muhammad sallallahu `alaihi wa sallam, aku telah membebaskan hambaku Tsuwaibah kerana sangat gembira dengan kelahirannya”. (Sahih Bukhari no.4813)

Manusia yang zalim pun diberi keringanan siksaan kerana pernah gembira dengan kelahiran Nabi sallallahu `alaihi wa sallam.*

9 ulasan:

 1. Hello,
  Anda boleh menukar pautan blog saya?
  http://alisharesidence.blogspot.com/ Saya harap anda boleh menghubungkan dan saya akan melakukan perkara yang sama,
  Berterima kasih banyak

  Alisha

  BalasPadam
 2. Hello friends, my visit to your
  greetings introductions,
  I am happy to find your blog very good
  and I've been following your blog to ()
  If you do not mind please visit my blog and follow back
  greetings to your success and thank you

  BalasPadam
 3. Orang kafir pun buat Maulud , dan mendapat keringanan setiap hari isnin kerana bergembira dengan kelahiran Nabi Muhammad saw walaupun hanya sekali seumur hidup,Subhanaullah

  BalasPadam
 4. Harap-harap golongan dapatlah membuka pintu hati mereka 13. Ibnu Taimiyah dalam kitab Iqtidho'us Shiroth (hal. 294) berkata: "Mengagungkan dan menyelenggarakan Maulid pada musim kelahiran baginda telah dilakukan sebahagian manusia, mereka beroleh pahala yang sangat besar kerana mempunyai niat yang bagus dan kerana telah mengagungkan Rasulullah SAW."
  Semoga Allah memberikan hidayah kepada para pengikut Ibnu Taimiyah dan para pengikut Muhammad bin Abdul Wahab untuk patuh dalam pendapat| beliau tersebut.

  BalasPadam
 5. Hidup Ahli Sunnah Waljamaah yang tulen bukan yang mengaku-ngaku ahli Sunnah waljamaah.

  BalasPadam
 6. Akhlak Nabi saw terhdp amalan amalan Sahabat r.anhum. yg berupa ibadah yg tak Baginda saw contohkan ; diselidiki apa amalannya dan mengapa dilakukan, yg jelas baiknya digalakkan, yg lain didiamkan, dan yg salah ditegur dan dilarang. Bukan semuanya dibid'ah-sesatkan.

  BalasPadam
 7. Diriwayatkan bahwa Abbas bin Abdul Mutalib bermimpi bertemu Abu Lahab dan Abbas bertanya padanya, “bagaimana keadaan mu?”, Abu Lahab menjawab, “aku sedang disiksa, tetapi pada setiap hari isnin siksaan ke atas aku diringankan kerana pada hari kelahiran Muhammad sallallahu `alaihi wa sallam, aku telah membebaskan hambaku Tsuwaibah kerana sangat gembira dengan kelahirannya”. (Sahih Bukhari no.4813)

  saya cari dalam sahih bukhari tp bkn hadis ni....

  BalasPadam
 8. Diriwayatkan bahwa Abbas bin Abdul Mutalib bermimpi bertemu Abu Lahab dan Abbas bertanya padanya, “bagaimana keadaan mu?”, Abu Lahab menjawab, “aku sedang disiksa, tetapi pada setiap hari isnin siksaan ke atas aku diringankan kerana pada hari kelahiran Muhammad sallallahu `alaihi wa sallam, aku telah membebaskan hambaku Tsuwaibah kerana sangat gembira dengan kelahirannya”. (Sahih Bukhari no.4813)

  saya cari dalam sahih bukhari tp bkn hadis ni....

  BalasPadam

Popular Posts