"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Terjemahan bacaan-bacaan dalam solat

*
Solat akan lebih khusyuk jika tahu dan faham makna bacaan-bacaan yang dibaca.
Takbiratul-Ihram / Takbir
Allah Maha Besar.

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan ni'mat kepada mereka,
bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Besar dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naiks aksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan keatas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atasI brahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau
berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim didalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnyahanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanaMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, yaTuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dans ahabat-sahabatnya. Salam Sejahtera ke atas kamu berserta rahmat Allah.Link pilihan:

Kepentingan khusyuk dalam solat*

14 ulasan:

 1. Subhanallah,.. Baru ini aku bisa baca lengkap tentang makna dari bacaan sholat. Dan memang benar, sholat sendiri itu adalah doa. Dan doa itu nantinya juga akan kembali kepada manusia itu sendiri. Setelah membaca ini jadi semakin mengerti tentang makna dari sholat... Terimakasih infonya :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. shafiq daniel5 Jun 2014 4:44 PTG

   Baguslah macam tu boleh kita kawan

   Padam
 2. As'salamualaikum , izinkan sy share . JazaakALLAHu Khaira

  BalasPadam
 3. assalamualaikum..mohon share..syukran

  BalasPadam
 4. Assalamualaikum wbt~
  Alhamdulilah, info yg sgt bagus buat saya. Saya memang mencari segala makna disebalik ayat2 di dlm solat. Syukur sebab saya dah jumpa info ini. Saya mohon kebenaran utk share buat tatapan keluarga, teman2 & sahabat2 saya.
  Terima Kasih.

  BalasPadam
 5. terimakasih....
  semoga Alla memberikan rahmatnya padamu........

  BalasPadam
 6. Saya suka sholat

  BalasPadam
 7. shafiq daniel5 Jun 2014 4:42 PTG

  Saya nak jadi hafiz alquran sesiapa nampak tulisan ini doa kan saya yeeeeeeeeeeee

  BalasPadam
 8. Doa ketika duduk antara dua sujud, walaupun pendek, tp mencakupi hampir semua keperluan kita.

  BalasPadam
 9. Setiap hari diulang ulang sekurang kurangnya 17 kali, seminggu 119 kali, sebulan 510 kali, setahun 6018 kali, dibaca dgn penuh kesedaran dan penghayatan tanpa jemu pasti didengari Allah swt, insyaAllah diperkenankan.

  BalasPadam
 10. Assalamualaikum wbt

  bagaimana kalau saya nak tempah kedua2 risalah/phamplet diatas (makna bacaan dlm solat)utk dijadikan cenderamata/goodies utk majlis perkahwinan anak saya pd 26/03/2016.
  atau pun kalau tuan izinkan saya cetak sendiri

  BalasPadam
 11. sila beri maklumbalas ke email saya ...rahmankha8@gmail.com
  No. h/p : 0196516511

  salam

  BalasPadam

Popular Posts