"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Tenang, Jangan Tergesa-gesa

*

Nabi shollallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Sesungguhnya sesiapa yang memiliki dua sifat, nescaya dikasihi oleh ALLAH iaitu lemah lembut dan tenang". (HR Muslim)

"Bukanlah kemuliaan itu dengan memakai pakaian cantik dan bersegak tetapi ia adalah dengan ketenangan, sopan santun dan merendah diri." (HR. Ad-Dailami)

"Gopoh-gapah itu dari amalan syaitan dan sifat tenang itu adalah dari Allah Taala". (HR Abu Ya’la dan Al-Baihaqi)

Dari Aisyah,  Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Tenanglah wahai Aisyah! Allah menyukai hal itu. Bersikap ramah dan sabarlah dalam setiap perkara." (HR Bukhari)

Dari Abu Qatadah, Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Apabila muazin telah iqamat untuk solat, maka janganlah kamu berdiri lebih dahulu, sebelum melihatku berdiri di hadapanmu dan hendaklah kamu bersikap tenang." (HR. Bukhari)

Dari Abu Hurairah r.a, Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Apabila kamu mendengar iqamat, maka pergilah solat berjemaah dan hendaklah bersikap tenang dan tenteram, jangan tergesa-gesa. Dalam keadaan bagaimana saja pun mereka kamu dapati, maka solatlah kamu bersama mereka, mana yang kamu ketinggalan, sempurnakanlah kemudian." (HR Bukhari, Muslim, Abu Dawud, Ibnu Majah, Nasaai & Ahmad)

Wallahu a'lam.Link pilihan:

Mencari Ketenangan

Gopoh

Pentingnya Solat
*

7 ulasan:

 1. As'salamualaikum , izinkn sya share . JazaakALLAHu Khaira

  BalasPadam
 2. Izinkan saya share ya.....Syukran

  BalasPadam
 3. Tenang, tawaddu' dan sopan santun tanda dikasihi Tuhan.
  Kasar, degil dan angkuh tanda dibenci Tuhan.
  Tanamkan dan latih diri dgn sifat sifat yg dikasihi Tuhan.
  Buangkan dan jauhkan diri dr sifat sifat yg dibenci Tuhan.

  BalasPadam
 4. Tergesa gesa ketika solat, adakah sebenarnya bersolat ?
  Tergesa gesa ketika berzikir, adakah sebenarnya berzikrullah ?
  Jika tak bersolat dgn tenang, adakah sebenarnya tenang solatnya, dan tenang dia dlm solatnya ?
  Jika tak tenang dlm solat, adakah akan tenang dia dlm kehidupannya ?

  BalasPadam
 5. Khusus yg mengimamkan jama'ah, solatlah dgn tenang ; tenang bacaannya, tenang pergerakkannya dan tenang rukun rukun fi'linya. Mudah mudah makmum juga dpt tenang dlm solatnya. Solat yg tenang tanda khusyuk.

  Yg tidak tenang solatnya, tergesa gesa bacaan, gerakkan dan rukun rukunnya, mungkinkah khusyuk solatnya ? Dan adakah diberi perhatian solatnya oleh Allah swt ?

  BalasPadam
 6. Qalbin salim : tenang dlm segala keadaan, terutama sekali ketika solat. Mudah mudahan nantinya tenang saat sakaratnya, saat menghadapi Nukar dan Nakir, saat bangkit, berhimpun, Hisab, Mizan, Shirath, saat berhadapan Tuhan Rabbul Jalil (man ataAllah biqalbin salim).

  BalasPadam
  Balasan
  1. Begitu juga dgn "nafsul muth ma 'innah", sentiasa tenang nafsunya dlm segala keadaan.

   Padam

Popular Posts