"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Bacalah Al-Quran

*

Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, "Perumpamaan orang mukmin yang membaca Al-Quran adalah seperti bunga utrujjah, baunya harum dan rasanya lazat. Orang Mukmin yang tidak membaca Al-Quran adalah seperti buah kurma, baunya tidak begitu harum, tapi manis rasanya. Oorang munafiq yang membaca Al-Quran ibarat sekuntum bunga, berbau harum, tetapi pahit rasanya; dan orang munafiq yang tidak membaca Al-Quran, dia tak ubah seperti buah hanzalah, tidak berbau dan rasanya pahit sekali." (HR Bukhari)

“Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah, maka untuknya diberi satu hasanah (kebaikan) sebagai ganjaran bagi huruf itu dan satu hasanah adalah sama dengan sepuluh pahala. Aku tidak berkata (alif, lam, mim) sebagai satu huruf tetapi alif adalah satu huruf, lam adalah satu huruf dan mim adalah satu huruf.” (HR Tirmizi)

Dari Abu Umamah Al-bahili ra, dia berkata, saya mendengar Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, "Bacalah Al Qur'an kerana pada hari kiamat nanti Al Qur'an akan memberikan syafaát kepada para pembacanya." (HR Muslim)


*

11 ulasan:

 1. betul tu.. Alquran pada hari kiamat nanti akan beri syafaat kepada pembacanya.. jangan la kita jemu untuk membaca Al-Quran.. baca la Quran.. hati kita Insya Allah tenang...
  Kekal Sihat Bersama Kami
  Kembara Anak Timur
  Collagen Powder
  ESP – Soy Protein Isolate Powder
  GLA Complex
  Omega Guard
  Vita-E Complex
  B-Complex

  BalasPadam
 2. Sabda nabi S.A.W. BACALAH AL QURAN,SESUNGGUNYA IA DATANG PADA HARI KIAMAT,MEMBERI SYAFAAT KEPADA ORANG YANG MEMBACANYA,.

  BalasPadam
 3. Baca fahami tadabburkan Al Quran setiap hari, pelajari isi kandungannya, dan taatilah.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ulang ulang menghabiskan bacaannya hinggalah kita menamatkan kehidupan dunia ini, moga tak lupa di sana nanti.
   Sesetgh ayat hanya kita fahami setelah beberapa kali diulangi, sesetgh lg setelah beberapa tahun kita mengulang ngulangkannya, sesetgh lg mungkin akan kita fahami ketika sakarat, sesetgh yg lain lg hanya mungkin kita fahami di Barzakh, Mahsyar atau selepasnya. Yg penting jgn berhenti membacanya, jgn berhenti mempelajarinya.

   Padam
  2. Bagaimana mengaku beriman kpdnya sedang kita tidak membacanya ?
   Bagaimana mengaku beriman kpdnya sedang kita tidak memahaminya ?
   "Org org yg diberikan Al Kitab, mrk membacanya dgn sebenar benar bacaan, mrk itulah org org yg beriman dgnnya, dan sesiapa yg kufur dgnnya, mk mrk itulah org org yg merugi." 2:121.
   Bacalah Al Quran lagi dan lagi dan lagi, fahami dan pelajarilah dia, taati perintah dan jauhi larangannya serta ambillah pengajaran pengajarannya. Mudah mudahan kita tak lupa di Mahsyar nanti.

   Padam
 4. Sama² kita cari keredhaan Allah S.W.T

  1tv.my

  BalasPadam
 5. Al Quran panduan kita di dunia, juga jadi panduan kita di Akhirat nanti, terutama di Mahsyar. Tanpa panduan, bakal tersesat di dunia apatah lg di Akhirat.

  BalasPadam
 6. Al Quran, peneman dan pembimbing kita dunia dan Akhirat. Beristiqamahlah membacanya. Jgn sesekali ditinggalkan dia, malangnya manusia yg ditinggalkan Al Quran.

  BalasPadam
 7. Seorg kenalan memberitahu, seorg mukmin yg soleh itu akan sering ada bersamanya ;
  1.Alat sugi; kayu siwak atau berus gigi,
  2.Al Quran, di hatinya (hafalannya) yg sering dibacanya, atau dlm pegangannya utk dibacanya.

  Dan, sering pula dia dlm keadaan ;
  1.Suci, dr najis dan hadas, dlm keadaan bersih.
  2.Berzikrullah.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bgmn dpt kita kenali golongan muttaqin, tanda zahir yg dpt kita lihat, lidahnya sentiasa zikrullah atau Quran. Bila berkata, mengajak kpd yg hak, mengajak dgn kesabaran. Tiada kata dosa, tiada kata yg sia sia.

   Padam
 8. Dibawa Al Quran itu oleh semulia mulia malaikat, Jibril a.s.
  Diutuskan Al Quran itu kpd sebaik baik nabi, Nabi kita saw.
  Diajarkan Al Quran itu kpd sebaik baik umat, umat Islam.
  Diturunkan Al Quran itu dlm sebaik baik bulan, bulan Ramadhan.
  Diturunkan Al Quran itu pd sebaik baik malam, malam Al Qadr.

  Dimuliakan semuanya yg berkaitan Al Quran.
  Bgmnkah mulianya pula Ahlul Quran ?

  BalasPadam

Popular Posts