"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Dajjal

*

Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, "Sungguh aku tahu apa yang ada bersama Dajjal, bersamanya ada dua sungai mengalir. Salah satunya secara mata kasar berupa air putih dan yang lainnya secara mata kasar berupa api yang bergejolak. Bila ada yang menjumpainya, hendaklah mendatangi sungai yang dia lihat berupa api dan hendaklah menutup mata, kemudian hendaklah menundukkan kepala lalu meminumnya kerana sesungguhnya itu adalah air dingin." (HR. Bukhari)

Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, Sesungguhnya Dajjal itu adalah seorang laki-laki yang pendek, berkaki bengkok, berambut kerinting, buta sebelah matanya, di atas matanya ada kulit tebal, diantara kedua matanya tertulis KAFIR (KAF, FA, RA) yang boleh dibaca oleh setiap mukmin." (HR. Bukhari)

Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, "Apabila kalian selesai dari tasyahud akhir, hendaklah memohon perlindungan kepada Allah dari empat perkara, iaitu; dari azab neraka Jahannam, dari siksa kubur, fitnah kehidupan dan kematian serta dari fitnah Dajjal." (HR. Bukhari)

Dari Abu Darda r.a., Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: "Jika sesiapa belajar dengan 'mata hati' dalam 10 ayat pertama Surah Al-Kahfi, dia akan terlindung dari fitnah Dajjal" (Hadis Riwayat Muslim)

Wallahu a'lam.


*Link pilihan:

Surah Al-Kahfi Ayat 1 - 10


Kajian Tentang Dajjal


*

2 ulasan:

 1. moga dapat diamalkan bersama sama surah al kahfi tersebut.

  BalasPadam
 2. Dajal adalah penyesat umat dan merupakan ujian terbesar bg umat akhir zaman. Besar ujiannya hingga para rasul mengingatkan umatnya masing masing ttg kemunculan Dajal ini.
  Ujian diberikan utk mengangkat derjat org beriman dan utk mengasingkan org yg sebenarnya tidak beriman dr kelompok org beriman.
  Keadaan umat Islam kini, belum pun muncul Dajal, dah ramai yg tersesat, bgmnkah nanti bila saat munculnya Dajal ? Sekian bnyk penyesat umat tak dpt dikenal pasti, bahkan diikuti, dibela dan dipertahankan, apakah nanti bila munculnya Dajal dpt dikenal pasti dan dijauhi, atau pun Dajal itu pun nanti akan dibela dan dipertahankan ?
  Utk keselamatan agar dijauhkan dr fitnah Dajal, mudah mudahan juga dijauhi dr semua bentuk kesesatan, hafal dan amalkanlah ayat ayat dr Surah Al Kahfi berkenaan, dan amalkan juga doa yg diajarkan Nabi saw di atas.

  BalasPadam

Popular Posts