"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Peliharalah Diri Kamu dan Ahli Keluarga Kamu Dari Api Neraka

*

Firman Allah, “Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan ahli keluarga kamu dari api neraka..”.(At-Tahrim: 6)

Allah memerintahkan kita agar memelihara diri dan ahli keluarga dari melakukan perkara-perkara dosa atau maksiat dan segera bertaubat jika telah melakukan dosa atau maksiat.Link pilihan:

Sebab Utama Masuk Neraka

Sebab Perempuan Lebih Ramai Dalam Neraka

Golongan Yang Tidak Akan Dapat Mencium Bau Syurga

Golongan Yang Diharamkan Masuk Syurga

Cara Untuk Selamatkan Diri Dari Neraka*

6 ulasan:

 1. Semoga Allah SWT melindungi kita.

  BalasPadam
 2. semoga kita semua terpelihara hendaknya dari api neraka ni...

  BalasPadam
 3. 1.Datangi dan makmurkan masjid masjid Allah swt, solat fardhu secara berjamaah, tidak tinggal takbiratul ihram bersama imam sekurang kurangnya 40 waktu secara berterusan.
  2.Amalkan Ayatul Kursi setiap selepas solat fardhu.
  3.Amalkan Surah At Takasur setiap malam.
  4.Sentiasa perbaharui keIslaman dgn Kalimah Tauhid La ilaha illAllah.
  5. Hafal, amalkan dan hayati Al Asma ul Husna.

  BalasPadam
 4. Semampu mampunya tunaikan dan laksanakan perintah wajib, tinggalkan segala larangan, tambahkan dgn amalan amalan sunat, elakkan yg makruh. Didik sama anak isteri. Tingkatkan keimanan, tambahkan ilmu, bnykkan amalan, perbaiki akhlak, berbaik sangka, buat baik dgn semua org, elakkan marah marah, bnykkan bersabar, maafkan semua org, jgn berdendam, qanaah, sentiasa bersyukur. InsyaAllah tenang hati dan selamat, dunia dan Akhirat.
  "Mengapa Allah (swt) akan mengazabkan kamu jika kamu bersyukur dan beriman ? Dan adalah Allah (swt) Maha Mensyukuri lg Maha Mengetahui." 4:147.

  BalasPadam
 5. Bukan perkara mudah untuk dilakukan dalam soal pendidikan dalam keluarga kerana cabaran di luar sana sangat hebat,,tetapi teruslah beristiqomah....setiap hari cubalah cari peluang untuk terus beramal

  BalasPadam
 6. Bukan perkara mudah untuk dilakukan dalam soal pendidikan dalam keluarga kerana cabaran di luar sana sangat hebat,,tetapi teruslah beristiqomah....setiap hari cubalah cari peluang untuk terus beramal

  BalasPadam

Popular Posts