"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Bila lagi jika bukan sekarang

*

Jika kita tidak bersiap sedia untuk akhirat SEKARANG, jadi BILA lagi ? (Al-Ghazali)

*


6 ulasan:

 1. sentiasa bersedia sebab kita tak tahu apa jadi pada hari esok

  BalasPadam
 2. Andai besok hari akhir kita apa bekalan kita

  BalasPadam
 3. sabda Rasulullah solatlah seakan kamu akan mati pada esok hari brmaksud solatlah setiap kali azan dan buatlah amalan solat sunat seperti kita akan manusia pada bila bila masa...dan janganlah meninggalkan solat kerana ianya adalah perkara pertama yang akan ditanya...

  BalasPadam
 4. Kita membuat pelbagai persiapan utk persaraan hari tua kita ; rumah kediaman, mana letaknya, kemudahan dan ciri cirinya, luas besarnya, kejiranannya ; kenderaan pula, jenisnya, kapasitinya, keselesaannya, muatan penumpangnya, penggunaan minyaknya dsb ; insuran perubatan pula, apa faedah kemudahannya, berapa kosnya ; sumber pendapatan dan simpanan pelaburan pula, berapa pulangan dividen dan nilai tambahnya, cukup tidak utk menampung keperluan dan perbelanjaan kita; perniagaan yg hendak diusahakannya dan segala persediaannya.
  Apa pula persediaan dan persiapan utk persaraan Akhirat kita ? Sedang Allah swt sudah peringatkan kita ttgnya 59:18.
  Persaraan hari tua belum pasti kita tempuhi, berapa ramainya yg tak sempat pun menjangkau usia persaraan telah ditamatkan umur dunianya dan kalau sempat pun kita lalui paling lama pun hanyalah beberapa tahun sahaja yg biasanya boleh dihitung dgn jari, sedang persaraan Akhirat itu pasti kita tempuhi dan alami serta kekal selamanya, yg lebih patut jadi keutamaan kita.

  BalasPadam

Popular Posts