Allahumma inni 'a'u zubika min fitnatil masi khid dajjal - Ya ALLAH, aku pohon perlindungan MU daripada fitnah Dajjal..

Aqiqah / Akikah

*

AKIKAH / AQIQAH ialah penyembelihan haiwan ternakan yang dilakukan untuk anak yang baru lahir sebagai tanda bersyukur kepada Allah.

"Setiap anak yang lahir itu terpelihara / tergadai dengan aqiqah yang disembelih untuknya pada hari ketujuh selepas kelahirannya, dicukur rambutnya dan diberi nama." (Riwayat Abu Dawud, al-Turmuzi dan Ibnu Majah)

HUKUM AQIQAH

Hukum aqiqah itu adalah Sunat Muakkad (Sunat yang dituntut) kecuali dinazarkan hukumnya menjadi wajib.

Penyembelihan aqiqah ialah pada hari ketujuh dari kelahiran bayi atau pada hari ke empat belas atau ke dua puluh satu. Jika tidak dapat maka bila-bila masa selagi anak itu belum baligh.

Jika anak telah baligh, maka gugur tuntutan atas walinya dan sunnat bagi dirinya (individu yang berkenaan) mengaqiqahkan untuk dirinya sendiri. Hal ini berdasarkan hadis dari Ahmad, Abu Dawud dan al-Tabrani, bahawa Rasulullah shollallahu 'alaihi wasallam pernah mengaqiqahkan dirinya sendiri sesudah Baginda diangkat menjadi Rasul.

Aqiqah untuk anak lelaki disembelihkan dua ekor kambing (tetapi sah sekiranya seekor) dan perempuan seekor kambing. Diriwayatkan daripada Aisyah, bahawa Rasulullah memerintahkan para sahabat agar menyembelih aqiqah untuk anak lelaki dua ekor kambing yang umurnya sama dan untuk anak perempuan seekor kambing. (Riwayat al-Tirmuzi). 

Daripada Ibnu Abbas r.a. pula menyatakan. bahawa Rasullullah menyembelih aqiqah untuk Hasan dan Husin masing-masing dengan seekor kambing. (Riwayat Abu Dawud)

Niat penyembelihan aqiqah: "Aku jadikan penyembelihan binatang ini sebagai aqiqah untuk anakku kerana Allah Ta'ala."

Daging aqiqah sunat  dimasak dengan masakan yang manis dan disedekahkan kepada fakir miskin atau dihadiahkan kepada orang yang mampu.

Unta, lembu atau kerbau boleh dikongsi sebahagian untuk qurban dan sebahagian untuk aqiqah.

Orang kafir tidak boleh diberi makan daging korban dan daging aqiqah.

Daging atau mana-mana bahagian dari binatang qurban atau aqiqah orang NAZAR, haram dimakan atau diambil oleh orang yang bernazar tersebut.

Sumber: http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/qurbandanaqiqah.htm


Berdasarkan keterangan kitab Fathul Mu’in dan hasyiahnya, I’anah al-Thalibin Juz. II, Hal. 335-336, dapat dijelaskan sebagai berikut :

a. Aqiqah adalah sembelihan karena lahir seorang anak pada ketika mengguntingkan rambutnya.

b. Yang utama 2 ekor kambing untuk anak laki-laki dan seekor kambing untuk anak perempuan

c. Disunnatkan aqiqah atas orang yang wajib nafkah atasnya anak itu, yaitu ayahnya, kakek, atau walinya yang lain secara berurutan.

d. Waktunya mulai hari lahirnya sampai baligh. Yang utama adalah pada hari ketujuh kelahirannya. Apabila sudah baligh, walinya tidak melakukan aqiqah untuknya, maka sunnat baginya melakukan aqiqah untuk dirinya sendiri.

e. Cara memberikan daging aqiqah boleh dilakukan dengan menyedeqahkan daging mentah, dan boleh dengan mengirimkan daging yang sudah masak kepada fakir miskin dan juga boleh dengan memanggil mereka untuk makan daging yang sudah masak (kenduri). Mengirimkan daging yang sudah masak kepada fakir miskin lebih utama.Link pilihan :

Ibadah Korban*

8 ulasan:

 1. Terima Kasih Artikelnya sangat informatif :) bagi yang ingin ber aqiqah bisa hubungi kami di 02132506747

  BalasPadam
 2. >> bungaaqiqah.com <<

  Memberikan solusi bagi anda, dalam menjalankan ibadah Aqiqah Anda cukup menelpon, Kami yang mengerjakan.

  Rasulullah bersabda :
  "Setiap anak digadaikan dengan Aqiqahnya, disembelihkan (binatang) pada hari ke Tujuh dari kelahirannya, dicukur kepalanya dan diberi nama." (HR. Abu Dawud, Tirmidzi, Nasa'i, dan Ibnu Majah

  Kelebihan Layanan yang kami berikan :
  - Pesanan Via Telepon
  - Antar Gratis JABODETABEK
  - Diproses secara Syar'i dan Profesional
  - Harga lebih hemat dan variatif
  - Bonus Buku Risalah Aqiqah 50 exp
  - Siap menyalurkan ke Panti / Yayasan
  - Pesanan diluar JABODETABEK via transfer
  - Pembayaran setelah barang sampai di tempat
  - Menu masakan sesuai permintaan
  - Menerima pesanan Nasi Box
  - Dapatkan Souvenir Menarik (selama persediaan masih ada)

  Bapak Ayyash 02183816686 / 02143931019

  BalasPadam
 3. sy cuma nk kepastian....daging akikah boleh dibahagikan mentah ker....setahu sy perlu dimasak kesemuanya......confuse.....

  BalasPadam
 4. Mcmna nak lafaz akikah anak kepada wakil ...... contoh saya nak bt akikah anak sya tp semasa nk sembelih saya tiada disitu....jd saya perlu wakil seseorang yg berada ditempa pyembelihan...jadi apakah niatnya..

  BalasPadam
 5. mau akikah? kami solusinya, bersama BALE AKIKAH
  free ongkir di daerah Solo dan sekitarnya..
  harga mulai 1.495.000
  kami berikan 4 jaminan kepastian sekaligus
  #pasti Jantan
  #pasti Poel
  #pasti Nikmat
  #pasti Tepat waktu

  Info/SMS: 0271-7095060

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ada blog nya gak mas?? Mau cari info nya nih

   Padam
 6. Info yang berguna untuk aqiqah, harap dapat terus memberikan info-info terkini berkenaan dengan aqiqah kepada kami agak banyak manfaat yang kami akan dapati.

  BalasPadam

Popular Posts