"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Hijrah Rasulullah

*
 

Artikel-artikel pilihan:*

7 ulasan:

 1. Sila kongsi bersama ilmu yang bermanfaat ini.

  BalasPadam
 2. arrayah.info - Umat Islam semakin tidak mengerti Hakikat Hijrah Rasulullah SAW

  BalasPadam
 3. Salam Maal Hijrah untuk semua Umat Islam..Sama-sama Hayati pengertian 'Maal Hijrah' Ikhlas ~ BLog MD

  BalasPadam
 4. "Org org yg beriman, dan berhijrah, dan berjihad pd jln Allah (swt) dgn harta dan jiwa mrk, paling tinggi derjatnya di sisi Allah (swt), dan mrk itulah org org yg berjaya." 9:20.
  Mukminin Muhajirin Mujahidin, setinggi tinggi derjat di sisi Allah (swt). Golongan Ansar selepasnya. Mudah mudahan kita menjadi sebaik baik yg mengikuti mrk, segi amalan dan akhlaknya.

  BalasPadam
 5. Bayangkan kita di tempat mrk ketika itu, 1433 tahun lalu, meninggalkan kampung halaman, tanah tumpah darah, tempat membesar, tempat permainan, meninggalkan segala kenangan, keluarga dan harta benda, hanya dibawa sekadar yg mampu dibawa, perjalanan berjalan kaki malam yg sejuk dan siang yg panas merentas padang pasir berbatu dgn ancaman binatang liar dan penjarah penjarah di jalanan, menuju ke destinasi yg tak ketahuan nasib, yg tipis sekali harapan utk dpt pulang ke kampung halaman, semata mata kerana Allah swt dan RasulNya saw. Mk mmg sepatutnyalah mrk diberi penghormatan besar oleh Allah swt dlm Al Quran, dgn disebut berkali kali dgn sebutan yg baik, moga kita dpt bersama mrk nanti di Akhirat.

  BalasPadam
 6. Yg mashur ;
  28 Safar Nabi saw keluar ke rumah Abu Bakr r.a. menuju ke Gua Thur,
  1 Rabi'ul awwal keluar dr Gua Thur menuju ke Yathrib,
  8 Rabi'ul awwal sampai ke Quba', 4 hari di Quba',
  12 Rabi'ul awwal masuk ke Yathrib, kemudian ditukar nama kpd Madinah,
  Yg Mashur, 12 Rabi'ul awwal tarikh lahir Nabi saw, tarikh Hijrah Nabi saw, dan tarikh wafat Nabi saw.

  WaAllahu'alam.

  BalasPadam

Popular Posts