Allahumma inni 'a'u zubika min fitnatil masi khid dajjal - Ya ALLAH, aku pohon perlindungan MU daripada fitnah Dajjal..

Syurga

*

Dari Abu Hurairah, Nabi sallallahu `alaihi wa sallam bersabda: Allah berfirman: Aku sediakan untuk hamba-hamba-Ku yang soleh sesuatu yang belum pernah dilihat oleh mata dan tidak pernah didengar oleh telinga serta tidak terlintas dalam hati manusia. Bukti kebenaran itu terdapat dalam Alquran: Seorang pun tidak mengetahui apa yang disembunyikan untuk mereka iaitu (bermacam-macam nikmat) yang menyenangkan pandangan mata sebagai balasan terhadap apa yang telah mereka kerjakan. (HR. Muslim)


Wallahu a'lam




Link pilihan:

Neraka

Bidadari Syurga





*

4 ulasan:

 1. Tiga tingkatan Muslim,
  Muslim,
  Mukmin muqtasidin,
  Muttaqin.
  Muttaqin pasti ke Syurga, ke Neraka sekadar "wariduha" bg memenuhi Sumpah Allah swt dlm Surah Maryam ayat 71.
  Mukmin muqtasidin yg tak sampai ke derjat Muttaqin juga insyaAllah ke Syurga (cuma mungkin terpaksa melalui beberapa ujian dan kesusahan sebelum memasukinya), ke Neraka juga sekadar "wariduha".
  Muslim yg tak sampai ke derjat Mukmin, mungkin ke Syurga dan mungkin juga ke Neraka, dan jika ke Neraka, insyaAllah tidak kekal jika tidak terbatal Kalimah Tauhidnya.
  Ashabul A'raaf ? Kebaikannya menghalangnya ke Neraka, keburukkannya menghalangnya ke Syurga. Tp insyaAllah akan ke Syurga juga akhirnya. Berapa lama menanti di A'raaf ? WaAllahu'alam.
  Segolongan manusia / jin yg dikeluarkan dr Neraka tanpa sebesar dzarrah pun kebaikan pdnya, tiada langsung kebaikan yg dinilai Allah swt, dikeluarkan dr Neraka dan dimasukkan ke Syurga semata mata dgn Rahmat dr Allah swt, siapa mrk ?
  Munafiqin ? Munafiqin tu kafirin, bukan Muslim.
  WaAllahu'alam !

  BalasPadam
 2. Syurga tempat yg baik tempat yg mulia tempat yg bersih. Berada di Syurga org org (atau jin) yg mulia yg bersih yg wangi yg baik. Bila ada yg kotor yg busuk yg buruk / jahat yg hina samada amalannya, akhlaknya, atau hatinya yg ada sifat mazmumah, harus dibersihkan, disucikan samada di dunia, di Barzakh, di Mahsyar, di Shirath atau na'uzubillah di Neraka.

  BalasPadam
 3. Apakah "surprise" yg menggembirakan yg disediakan Allah swt utk ahli Syurga spt disebut dlm 32:17 ?

  BalasPadam

Popular Posts