"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Redha Allah

*

NASIHAT AL-HABIB UMAR BIN HAFIDZ

لا تحمل هم الدنيا فإنها لله ، ولاتحمل همَّ الرزق فإنه من الله ، ولاتحمل هم المستقبل فإنه بيد الله .. فقط احمل همًا واحدًا : كيف ترضي الله

"Janganlah kamu menanggung risau tentang dunia kerana itu urusan Allah, janganlah kamu menanggung risau tentang rezeki kerana itu dari Allah, janganlah kamu menanggung risau tentang masa depan kerana itu kekuasaan Allah. Yang harus kamu tanggung adalah satu kerisauan, iaitu bagaimana Allah SWT redha kepadamu...."

والله اعلم

*

5 ulasan:

 1. Utk mendptkan redha Allah swt, hendaklah kita terlebih dahulu redha dgn ;
  1.Ayat ayat, hukum hukum dan aturan Allah swt, menerimanya, akur dan mentaatinya, dgn hati yg tenang, dgn senang hati.
  2.Qadha Ketentuan Allah swt, yg baik atau yg dianggap buruk, tenang hati menghadapinya, bersyukur dan bersabar dgnnya.

  BalasPadam
 2. Keadilan Allah swt utk semua, muslim dan kafirin.
  Ampunan dan Rahmat Allah swt utk sekelian muslim dan mukminin.
  Redha Allah swt utk para muttaqin.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mencari redha Allah swt membawa erti berusaha bersungguh sungguh utk menempatkan diri bersama sama orang orang yg bertaqwa, golongan muttaqin, lebih utama lg jika tergolong siddiqin.

   Padam
 3. Antara tanda redha adalah sentiasa tenang,
  tenang dlm beribadah,
  tenang tika bersolat,
  tenang menghadapi kesenangan,
  tenang menghadapi kesusahan, kesakitan dan penderitaan,
  tenang dlm kelebihan,
  tenang tika kekurangan,
  tenang di hati, tenang berkata kata, tenang dlm perilaku dan tindak tanduk.

  "Wahai jiwa jiwa yg tenang, kembalilah kpd Tuhanmu dlm keadaan redha lg diredhai, masuklah ke dlm golongan hamba hambaKu (yg dikasihi), masuklah ke dlm SyurgaKu." 89:27-30.

  BalasPadam
 4. Adakah anda memerlukan pinjaman .Kami adalah sah dan menjamin pemberi pinjaman pinjaman. Kami adalah sebuah syarikat dengan bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman tabungan kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan benefisiari dipercayai sebagaimana Kami akan gembira untuk menawarkan pinjaman Hubungi kami melalui E-mel: hammers.credit@gmail.com

  Perkhidmatan Disediakan termasuk

  * Penyatuan Hutang
  * Pinjaman Perniagaan
  * Pinjaman Peribadi.
  * Pinjaman Kereta
  * Sewa dan House Pinjaman

  Masuk kira semula jika berminat dengan kadar faedah kami sebanyak 4% tahunan. Hubungi kami melalui E-mel: hammers.credit@gmail.com

  Sila Nota: Semua individu yang berminat hendaklah menghantar mesej kepada e-mel kami untuk maklum balas segera dan butiran untuk mendapatkan pinjaman.

  Selamat sejahtera.

  BalasPadam

Popular Posts