"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Ingat ALLAH

*

Daripada Ibnu ‘Abbas katanya : Sabda Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam yang bermaksud : Syaitan itu duduk mencangkung di atas hati manusia. Apabila manusia ingat Allah maka ia akan mengundur diri dan apabila manusia lalai maka ia akan membisikkan kejahatan. (HR. Bukhari)

*


4 ulasan:

 1. Iblis telah bersumpah akan menyelewengkan manusia dari 'jalan yang lurus'. Semoga kita semua mendapat petunjuk dan pertolongan dari tipu dayanya.

  BalasPadam
 2. Assalamualaikum...

  semoga mendapat rehda Allah swt...

  BalasPadam
 3. "Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagi kamu"

  BalasPadam
 4. "Sesungguhnya syaitan itu tiadalah kekuasaan (pengaruhnya) ke atas org org yg beriman dan bertawakkal kpd Tuhan mrk." 16:99.
  "Iblis berkata : Wahai Tuhanku ! Kerana Engkau menetapkan aku sesat, mk akan aku perelokkan (segala kesesatan dan kemaksiatan) bg mrk di dunia, dan akan aku sesatkan mrk semuanya." 15:39.
  "Kecuali hamba hamba Engkau dr mrk (manusia) yg ikhlas." 15:40.
  "Sesungguhnya hamba hambaKu, tiadalah bg engkau (iblis) kekuasaan ke atas mrk (utk menyesatkan) kecuali bg mrk yg mengikuti engkau (Iblis) dr org org yg sesat." 15:42.
  "Sesungguhnya hamba hambaKu (yg beriman dgn ikhlas), tiadalah atas engkau (Iblis) kekuasaan (utk memperdaya dan menyesatkan) mrk, dan cukuplah Tuhanmu sbg Pelindung (bg mrk)". 17:65.
  Syarat utk selamat dr perdayaan, penyesatan dan penguasaan Iblis dan syaitan ;
  1. Beriman.
  2. Ikhlas dlm beramal dan beragama.
  3. Tawakkal semata mata kpd Allah swt.

  BalasPadam

Popular Posts