"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Dilarang pakai cincin di jari telunjuk dan tengah.

*
Berkata Ali radhiyallahu'anhu: Rasulullah shallallahu'alaihi wa sallam melarang aku memakai cincin pada jari ini dan ini. Beliau berkata: Rasulullah shallallahu'alaihi wa sallam menunjuk pada jari tengah dan jari sebelahnya (telunjuk)." [HR. Muslim]

Larangan memakai cincin pada jari tengah dan telunjuk adalah untuk LELAKI sahaja.

Al-Imam An-Nawawi rahimahullah berkata :"Kaum muslimin telah berijmak akan sunnahnya lelaki memakai cincin di jari kelingking, ada pun wanita maka boleh memakai cincin-cincin di mana-mana jari-jari mereka. Dan dimakruhkan bagi seorang lelaki untuk memakai cincin di jari tengah dan juga jari yang setelahnya (jari telunjuk), dan hukumnya adalah makruh tanzih." (Al-Minhaaj Syarh Shahih Muslim 14/71)

*


6 ulasan:

 1. Tentu ada hikmah dibalik larangan memakai cincin di jari telunjuk dan tengah. Memang cincin terlihat 'manis' dan 'pas' bila dipakai di jari manis. Bila cincin dipakai di jari tulunjuk dan tengah akan terlihat 'sangat aneh' dan 'tidak pas'. Terima kasih sharingnya. Salam cemerlang.

  BalasPadam
 2. Mukin Ada sebab musababnya Rasullulah tidak meyarankan lelaki memakai cincin dijari tengah.. Apapu Mari Ita ikut sunah nabi s.a.w..

  BalasPadam
 3. Memakai cincin boleh di jari tangan kanan atau kiri. Namun satu hal yang harus diperhatikan, sebaiknya –seperti dicontohkan Rasulullah Saw– cincin dikenakan pada jari manis tangan kanan.

  Dilarang memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah. Siti Aisyah, isteri Rasulullah Saw, meriwayatkan, Rasulullah melarang umatnya memakai cincin pada jari tengah karena hal itu menyerupai kaum Nabi Luth a.s. Kita tahu, kaum Nabi Luth mempraktikkan perilaku seks menyimpang, yakni homoseksualitas.

  Masa kini, jari tengah juga simbol cabul, jorok, yang mengarah pada pornoisme.

  Dari ‘Ali bin Abi Thalib berkata, “Rasulullah Saw melarang kami untuk memakai cincin pada jari ini atau yang sampingnya. Beliau mengisyaratkan pada jari tengah dan sampingnya (telunjuk).” (HR. Bukhari dan Muslim).

  Dalam riwayat An-Nasa’i: “Rasulullah Saw melarangku untuk memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah.” Wallahu a’lam.*

  BalasPadam
 4. adakah sesuatu yang bisa mempengaruhinya

  BalasPadam
 5. mungkin berpengaruh kepada kejantanan bagi pria

  BalasPadam

Popular Posts