"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Hukum Qadha' Solat Fardu

*

Nabi bersabda, "Sesiapa yang lupa solat atau tertidur, maka dia mesti menggantikannya (qadha') apabila dia sedar." (HR Muslim)

Imam Nawawi menerangkan dalam kitab Syarah Muslim: Seorang yang meninggalkan atau tertinggal atau terlupa solat fardu, WAJIB diqadha' atau diganti. Sekiranya ditinggalkan kerana uzur yang memaksa maka qadha' boleh dilambatkan. Sekiranya tanpa uzur,  maka wajib diqadha' dengan segera.


*Artikel pilihan:

Hukum Meninggalkan Solat Fardu

Kepentingan Solat

*

5 ulasan:

 1. namun ada juga khilaf ulama' yg mengatakan ia solat tidak boleh diQadakan.. atas ayat Quran yg berbunyi, sesungguhnya solat itu adalah kewajiban yg ditentukan waktunya.. (lebih kurang itu maksud dia) kalau silap mohon betulkan.. :)

  BalasPadam
 2. terimakasih kawan sudah diingatkan :)

  BalasPadam
 3. postingan yang sangat bagus
  ini merupakan ilmu yg bermanfaat
  terima kasih atas share nya kawan

  BalasPadam
 4. Pndgn saya,

  Sesetgh berpendapat, meninggalkan solat dgn sengaja itu kafir apa pun alasannya.
  Bila taubat, bersyahadah, mk seolah olahnya dia baru memeluk Islam. Buku amal baiknya barulah dibuka. Amal buruknya sebelumnya terserah kpd Allah swt.

  Sesetgh yg lain berpendapat, meninggalkan solat dgn sengaja itu tidak sampai kafir, tp fasik berdosa besar, mk wajib taubat dan qada' solat yg ditinggalkannya.

  WaAllahua'lam.

  BalasPadam

Popular Posts