Allahumma inni 'a'u zubika min fitnatil masi khid dajjal - Ya ALLAH, aku pohon perlindungan MU daripada fitnah Dajjal..

Panduan tidak sombong

*

Nabisallallahu `alaihi wa sallam bersabda, “Dianggap sebagai takbur/sombong itu ialah menolak apa yang benar dan memandang hina kepada orang lain”. (HR Muslim).

Beberapa panduan daripada Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan didalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memeluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.


Wallahu a'lam.


Link pilihan :

Pengertian Takbur dan Tawaduk*

5 ulasan:

 1. mohon share..tq
  -mad ahmad : fb

  BalasPadam
 2. Berjalan di atas mukabumi dgn rasa rendah diri.
  Merasa fakir, serba kekurangan, sentiasa memerlukan kpd Allah swt dan kpd makhluk makhluk lain, segala kelebihan adalah semata mata dgn rahmat Allah swt.

  Bila dicela, dihina, diduga oleh manusia dgn kata kata yg buruk, dibalas dgn kata kata yg baik. Anggap saja mrk itu kurang akalnya dan kurang ilmunya, yg belum mengetahui (ajaran ajaran agama).

  Mengisi sebhgn dr waktu waktu malamnya dgn ibadah kpd Allah swt dgn bersujud dan berdiri (solat malam) dan bnyk berzikirullah.

  Sentiasa menjauhkan diri dr perkara perkara mungkar yg boleh menjerumuskannya ke Neraka, selain sentiasa berdoa minta perlindungan Allah swt dr azab siksa Neraka itu.

  Tidak boros berlebih lebihan dan tidak pula bakhil dlm berbelanja.

  BalasPadam

Popular Posts